A „99% tehetség – 1% adó” szlogen arra hívja fel a figyelmet, hogy idén is várják az 1 százalékos személyi jövedelemadó felajánlásokat a Nemzeti Tehetség Program javára, mellyel a tehetséges magyar fiatalok támogatásához járulhatnak hozzá az adózók – adta hírül a Nemzeti Tehetség Központ.

A tehetségek Magyarország nemzeti kincsei

– A tehetségek Magyarország nemzeti kincsei! – mondta Novák Katalin, majd kiemelte: a Nemzeti Tehetség Program célja, hogy valamennyi tehetséges magyar fiatal támogatáshoz jusson a Program pályázati forrásain keresztül. A tehetségek kibontakozásához elengedhetetlen, hogy a kiemelkedő fiatalok elhivatottak, kitartóak legyenek és mindezeken túl őket, valamint mentoraikat a világon egyedülálló program karolja fel – ez a Nemzeti Tehetség Program.

A Program legfontosabb célkitűzései: megtalálni a kiemelkedő teljesítményre képes fiatalokat, megtartani a tehetségeket kibontakozásuk útján, és ösztönözni őket, hogy képesek legyenek továbbadni tudásukat.

A Nemzeti Tehetség Program költségvetési forrásból és az adózók 1%-os felajánlásából támogatja a legkiválóbb magyar fiatalokat határainkon innen és túl. Magyarország kormánya minden évben a felajánlásoknál magasabb összeggel egészíti ki költségvetési forrásból a Nemzeti Tehetség Program céljaira fordítható keretet, amely 2021-ben 3,6 milliárd forint. Minél több adófelajánlás érkezik be, annál nagyobb összeggel és annál több fiatalt támogat a Program.

A járványhelyzet ellenére is megnyílnak a pályázati lehetőségek

A járványhelyzet ellenére 2021-ben is megnyílnak a Nemzeti Tehetség Program pályázati lehetőségei. Közülük Novák Katalin a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjat emelte ki, melynek célja, hogy a világ legrangosabb egyetemeinek egyikén tanuljanak kivételes tehetségeink. A miniszter említést tett a Nemzeti Tehetség Program 150 millió forintos keretösszegű START ösztöndíjáról is, az új támogatási formára olyan tehetséges fiatalok pályázhatnak majd, akik Magyarországon szeretnének vállalkozásban kezdeni.

Az idei kampány védnöke Polgár Judit

A Program idei 1%-os kampányának védnöke minden idők legjobb női sakkjátékosa Polgár Judit sakknagymester, aki maga is aktívan részt vesz a tehetséggondozásban. Polgár Judit az online sajtótájékoztatón rámutatott, a kitartás az egyik legfontosabb része a gyermekek fejlődésének, és hangsúlyozta: a Nemzeti Tehetség Program által olyan támogatást kapnak a gyermekek és a fiatalok, amelyre az adott fejlődési szakaszukban praktikusan éppen szükségük van. Ezért is fontos, hogy ma Magyarországon létezik olyan program, amely valóban meghatározó mértékben szolgálja és támogatja ezt a célt a legkülönfélébb tehetségterületeken.

3700 fiatal kapott támogatást

A Nemzeti Tehetség Program elmúlt 12 évében már több mint 15 000 nyertes pályázat kapott támogatást, összesen mintegy 24 milliárd forint összegben. A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjban mintegy 3700 fiatal részesült a 12 év alatt. A Program támogatásai évente közel 350 000 magyar fiatalt segítenek tehetségük kibontakoztatásában határainkon innen és túl, óvodáskortól a fiatal felnőttekig.

Az adóbevallás során bárki nyilatkozhat úgy, hogy adója második 1%-át a Nemzeti Tehetség Programnak ajánlja fel, amelynek technikai száma: 1823, ezzel is segítve a jövő tehetségeit.

(fotó: Nemzeti Tehetség Központ)