Meglepetés volt az anyamasszázs

Albrecht Helga 2014 óta egyedülálló szülő, kisfia 8, lánya 11 éves. Saját gyermekeivel, és kísérőként is részt vett már Erzsébet-táborban. Fiával és lányával tavaly februárban utazott, az Egyszülős Központ honlapján látta meg a hirdetést.

– Már a tábor bejárata felé sétálva elámultunk a nagy harci gépek láttán. Aztán a recepció csodásan felújított épületében egyből étellel kínáltak bennünket, gólyalábas és bűvész várt minkent. Egy mappában már össze volt készítve a nevünkre szóló csomagunk ebéd, vacsora, reggeli jegyekkel, sült gesztenye és kürtőskalács kuponnal. Kaptunk részletes programról szóló lapocskát, és felhívták a figyelmemet, hogy az anyamasszázsra időben jelentkezzek. Ez különösen meglepett, őszintén meghatódtam tőle.

A sportcsarnokban pingpongasztal, csocsóasztal, trükkös bicikli, haveboard, ugrálóvár, mászófal, íjászat várta a gyermekeket. A főtéren volt mesterségek bemutatása, mindenki elkészíthette a saját nevével ellátott szerencse patkóját.

– Moziba voltunk hivatalosak, de előtte frissen pattogtatott kukoricát kaptunk, ami az előtérben készült. Isteni illata volt. A film végén Náray Erika művésznő jelent meg a színpadon és a szinkronizálásról mesélt. Volt Kiszebáb égetés, gólyalábasok zenéltek. Nagyon-nagyon jól éreztük magunkat. Ez a hétvége több mint 1 éve volt, de az emlékek azóta is élénken élnek bennünk.

Csak 1000 forintot fizettek, de 2500-at kaptak vissza

Helga később, szintén az Egyszülős Központ honlapján fedezte fel, hogy csoportok is jelentkezhetnek, Veszprém megyéből 10 kisgyermek 1 felnőtt kísérővel élménytáborozáson vehet részt.

– Azonnal lecsaptam a lehetőségre, hiszen tudtam, milyen élmény várja őket.

Hamar összejött 10 gyermek, akik egyszülős családban nevelkednek. Tavaly júliusban autóval érkeztünk Zánkára. A bejáratnál 2 nagy sátor várt bennünket játékokkal, padokkal a várakozás kellemes eltöltéséhez. Előzetesen gyermekenként 1000 forintot kellett befizetni, de azt vissza is kapták 2500 forintos büfé kupon formájában. Az első este hatalmas bulival nyitottuk meg a tábort. Mindenki kapott Erzsébet-táboros pólót, sapkát. A szállásunk felelősei megtanították a gyerekeknek a pólószínünk, zászlónk indulóját. Ezt skandálva meneteltünk a főtérre, a nyitóprogram helyszínére.

A színpadnál a TESÓ-k, vagyis a Tábori Együttélést Segítő Operatív stáb tagjai várták a csapatot, akik egy zenés koreográfiát tanítottak a gyermekeknek.

– Megmondom őszintén, annyi dolog történt velünk ezen a csodálatos héten, hogy felsorolni is alig tudom. Színház, könnyűzenei koncert, sétahajókázás, strandolás, a strandon csapatépítő játékok, közlekedésbiztonsági oktatás, kutyásbemutató, lovasbemutató, kisvonatozás, kézműves foglalkozás, rendőrségi előadás, katonai bemutató, tűzoltósági bemutató, gokartozás, kerékpározás, drogprevenciós előadás, trambulin, szablyaíjászat, pingpong, Ki mit tud, haditechnikai park látogatás, éjszakai kalandtúra, reggeli torna. A tábori ottlét idején az egyik kislánynak születésnapja volt. A TESÓ-k csoki tortával és lufikkal, dallal köszöntötték. Nagy meglepetés volt.

Helga külön kiemelte, mekkora biztonságot jelentett számukra, hogy a strandon minden sarkon 3 fiatal vízimentő figyelt a gyermekekre. Nagyra értékelte, mennyire komolyan vették a munkájukat. Az étel pedig, amit kaptak, nagyon finom és bőséges volt, sőt, külön figyelmet fordítottak az ételallergiásokra.

– A csapatunkból sok kisgyermekkel találkozom évközben, mindig megkérdezik, hogy ugye idén is megyünk?

Még lehet jelentkezni

A 2019-es nyári turnusok június 16-án indulnak, és augusztus 30-ig 30 ezer táborozót vár a Zánkai Erzsébet-tábor. A 6 napos és 5 éjszakás turnusokra 1-11. évfolyamos tanulók jelentkezhettek a köznevelési és gyermekvédelmi intézményeken, családsegítő szolgálatokon és központokon keresztül.

A zánkai táborhely ad otthont a Családi Erzsébet-táboroknak, 1400 családot várnak tartalmas kikapcsolódásra. Jelentkezni a 7-10. turnusra még június 14-ig lehet. Az első családi hétvége június 21-én indul, az utolsó zárása pedig augusztus 25-én lesz. A tavalyihoz hasonlóan 1000 gyermek kapcsolódhat ki a Gyógyító Szent Erzsébet-táborban. A Balaton adta lehetőségek mellett Zánkán Kalandpark, Fonyódligeten vízi kalandpark is várja a nyaralókat.

Ha további információra van szüksége, a http://erzsebettaborok.hu/ oldalon talál részletes tájékoztatást.

Erzsébet Táborok: visszavágynak, akik ott jártak