1. Előételnek – Sütőtök kenyér

Az édes ízvilágú kenyér igazi csemege: sütőtök krémből készül. Először is 20 dkg sütőtököt szeletekre vágunk, puhára sütjük, majd villával pürésítjük. Ehhez a masszához adunk 30 dkg cukrot, 1,2 dl olajat, 2 db tojást, 2 evőkanál vanília-aromát és 0,8 dl vizet, majd az egészet robotgéppel összedolgozzuk. Külön tálban 22 dkg lisztet, 5 g sütőport, egy csipetnyi sót és ízlés szerint fahéjat összekeverünk, majd a sütőtökös egyveleghez adjuk, amelyet végezetül szépen elegyengetünk egy sütőpapírral kibélelt őzgerinc formában. A finomságot előmelegített sütőben, 175 fokon készre sütjük.

Forrás: www.mindmegette.hu

2. Levesnek - Sütőtök krémleves

A krémlevesek alfája-omegája a sütőtök krémleves, sűrű, mégis könnyed és egyszerűen elkészíthető. A megpucolt, darabokra vágott 2 kg sütőtököt először is megfőzzük annyi vízzel, amennyi pont ellepi. Miután finom, puhára főtt, egy botmixerrel pépesítjük és még egy picit visszatesszük főni. 1 kis pohár tejfölt 1 teáskanál liszttel elkeverünk, majd 1 merőkanál húsleves alaplevet adunk hozzá, ez adja majd az intenzív ízét. Az éppen lassú tűzön készülő sütőtökhöz adjuk a kész sűrítményt, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, a bátrabbak pedig egy kis kurkumát és fahéjat is tehetnek bele. A kész levest tökmaggal és/vagy pirított szalonnával bolondítjuk meg.

Forrás: www.nosalty.hu

3. Főételnek – Sütőtökös, tejszínes csirkeragu

Ha kiadós ételre vágyunk és biztosra szeretnénk menni azzal kapcsolatban, hogy gyermekünk is megnyalja majd mind a tíz ujját, ez az étel telitalálat. Fél kg sütőtököt kis kockára vágunk, majd egy kevés sós vízben, fedő alatt megpároljuk (a vizet később öntsük le róla). Amíg fő kedvenc őszi zöldségünk, addig 2 fej hagymát kevés olajon megdinsztelünk, és miután üvegessé vált, a csíkokra vágott fél kg csirkemellet megpirítjuk rajta. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet felöntjük 375 ml vízzel, vagy ha tehetjük, húsleves alaplével, hogy még finomabb legyen. Amíg összefőnek az ízek, egy tálban 40 g vajat olvasztunk, és állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a 40 g lisztet és a fél liter tejet. Kevergessük addig, amíg szósz állaga nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, adjunk hozzá ízlést szerint curryt és egy kevéske mustárt. Miután lehúztuk a tűzről, keverjük hozzá a 3 evőkanál tejfölt, a hagymás csirkehúst, végezetül pedig a tököt. Az egészet lassú tűzön, még 1-2 perc erejéig rottyantsuk össze. Rizzsel tálaljuk.

Forrás: www.sobors.hu

+1. Desszertnek – Sütőtökös-csokis sütemény

A brownie kistestvére garantáltan a lurkók kedvence lesz! A csoki mellett fontos alapanyaga még a mascarpone, ami a krémes jellegét adja. Először 180 fokon megsütünk 140 g sütőtököt körülbelül 20-25 perc alatt, majd pürét készítünk belőle. 160 g olvasztott vajat összekeverünk 2 db habosra vert tojással és 170 g kristálycukorral, majd hozzáadunk 3 púpos evőkanál lisztet, 2 evőkanál kakaóport, 1 teáskanál fahéjat és egy csipetnyi sót. Beleöntjük a sütőtök pürét, a kész masszát kilapítjuk és a háromnegyedét egy sütőpapírral kibérelt 20x20-as tepsibe tesszük. Szépen elegyengetjük rajta az előzőleg 3 evőkanál cukorral, 1 db tojással, 2 evőkanál liszttel, 1 teáskanál őrölt fahéjjal és 1 mokkáskanál szegfűszeggel összekevert 170 g mascaporne réteget, ráöntjük a maradék csokis masszát, majd egy előmelegített sütőben, 170 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

Forrás: www.cookpad.com

(Fotó: Shutterstock)