Mi a lisztérzékenység?

A lisztérzékenység egy olyan autoimmun betegség, amely elsősorban a vékonybélre hat károsan. Valójában nem a lisztre, hanem a búzalisztben található glutén egy alkotóelemére érzékenyek a betegek. Emiatt gyulladásos reakció alakul ki a szervezetükben, amely hosszabb távon a bélnyálkahártya károsodását okozza. A gyulladások miatt problémát jelent a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódása is.

Miről lehet felismerni?

A betegség emésztőszervi panaszokkal (hasmenés, székrekedés, puffadás) jár. Jellemző emellett a testsúly csökkenése, a fáradékonyság és az általános rossz közérzet is.

A gluténmentes diéta

A lisztérzékenység nem gyógyítható, de tünetmentessé lehet tenni gluténmentes diétával. Ám ha ezt az érintettek nem tartják be, újra aktiválódik a betegség. Glutén található a búzában, a rozsban és az árpában. Fontos tudnivaló, hogy ha egy élelmiszeren gluténmentes feliratot látunk, az sem feltétlenül teljesen mentes a gluténtől, csak a betegek számára nem ártalmas mennyiséget tartalmaz.

A lisztérzékenyeknek nemcsak arra kell figyelniük, hogy mit nem ehetnek, hanem arra is, hogy mit igen. Pótolniuk kell ugyanis a vitaminokat, az ásványi anyagokat és az élelmi rostokat, mivel ezekből a gluténmentes diétában általában kevesebbet tudnak biztosítani.

Bátran fogyaszthatnak viszont húsokat, zöldségeket, gyümölcsöket, burgonyát, borsót, lencsét. A búza helyettesítésére pedig választhatják a hajdinát, a kölest, a quinoát, a rizst és a kukoricát tartalmazó élelmiszereket.

Lisztérzékeny sztárok

A betegség nyilvánvalóan nem kerüli el az ismert embereket sem. Számos sztárról köztudott, hogy csak gluténmentes ételeket fogyaszthat. Íme néhány híresség, aki szintén lisztérzékenységgel küzd: Rachel Weisz magyar származású színésznő, Novak Djokovic szerb teniszező, Chelsea Clinton, a volt amerikai elnök lánya, Jessica Simpson amerikai énekesnő, színésznő, Victoria Beckham angol énekesnő.