Hiánybetegség

Az A-vitamin hiányának egyik legfeltűnőbb jele a fogantatás elmaradása. Ez a vitamin ugyanis azon túl, hogy fontos szerepet játszik a sejtek differenciálódásában és a normál vasanyagcsere fenntartásában, az immunrendszer működéséhez is jelentős mértékben járul hozzá.

Gyakran gondolják azt az emberek, hogy az A-vitamin kizárólag a látáshoz köthető, hiszen ha utána olvasunk, akkor láthatjuk, hogy hiánya farkasvagsághoz vezet, mely súlyosbodhat, és akár teljes vakság is kialakulhat. Emellett azonban nem szabad elfelejteni a fent említett tulajdonságait sem, hiszen – főleg terhesség, vagy babatervezés esetében – hatalmas jelentőséggel bír.

A sejtek differenciálódásában betöltött szerepe miatt mind a férfiak mind a nők esetében a hiánya jelentősen hozzájárul a meddőség meglétéhez. A férfiaknál az ondó minőségét is jelentősen rontja az A-vitamin hiánya.

Túladagolható

Az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, és ez az információ nagyon fontos. Mint ilyen ugyanis képes felhalmozódni a szervezetben, míg a vízoldékony társai nem. A felhalmozódás pedig gondokhoz vezet. Túladagolása nem egyszerű, de előfordulhat, és várandósság esetén azért komoly baj, mert a túl sok A-vitamin tünetei – fejfájás, hányás, gyomorpanaszok, fáradékonyság, ingerlékenység, stb. – a várandóssággal együtt járó tünetek is lehetnek.

Hogyan lehet túladagolni? – A várandós nők különösen veszélyeztetettek ebből a szempontból, hiszen a bőrük szépségéért vásárolt krémek többsége nagyobb mennyiségben is tartalmazhat A-vitamin. A máj nagyjából 2 évre elegendő mennyiséget képes maximum tárolni, vagyis addig nincs nagy baj, míg ezt a mennyiséget el nem érjük. Ha azonban igen, akkor vesebántalmakkal is szembe kell néznünk, és a magzat is veszélybe kerülhet – mondja dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos.

Ennek megfelelően a kismamának mindenképpen érdemes odafigyelni, hogy mit is ken magára, hiszen a várandósvitaminnal együtt már sok lehet a jóból. Hogy miért ne a várandósvitamint tegyük le? A szakemberek ma már szinte kivétel nélkül javasolják az ilyen vitamin szedését, mivel csupán étkezéssel bevinni a többletszükségletet, melyet a várandósság jelent, szinte lehetetlen megoldani. Ráadásul a jó vitaminkészítménnyel nem csak az A-vitamint tudjuk pótolni, hanem számos más, a várandósság során a magzat és az édesanya egészsége érdekében nélkülözhetetlen anyagot is.

Persze a várandósvitamin készítmény sem mindegy, milyen, a megfelelően tagolt – hiszen a szervezet tápanyagigénye trimeszterenként eltérő – és komplex készítmény kiválasztása a fontos, melyben az anyagok biológiailag aktív, szerves kötéssel (pl.: cink-citrát, vas-glükonát) vannak jelen. Így ugyanis a hasznosulást is a lényegesen jobban, akár 80%-kal hatékonyabban tudjuk biztosítani.

Támogatja az immunrendszert

Az A-vitamin mellett szól az is, hogy támogatja, elősegíti az immunrendszer megfelelő működését. Erre pedig nagy szükség van a várandósság során, hiszen a test ilyenkor visszafogja a védekezőrendszert, hogy ne ismerje fel idegen anyagként a magzatot. Így azonban sajnos a felszálló fertőzések lehetősége is megnő, melyek a vetélések és koraszülések közel 70%-ért felelősek. Az immunrendszer megfelelő támogatása tehát kiemelt jelentőségű a várandósság időszakában.