1. Senior tánc

Idősek számára nemcsak nagyszerű sportolási lehetőség, de a társasági életet is felpezsdítheti. A senior tánccsoportok foglalkozásain a jól ismert táncfajtákat eleveníthetik fel, vagy sajátíthatják el az érdeklődők, de elég visszafogottan és kíméletesen ahhoz, hogy a nyugdíjas korosztály számára se legyen megterhelő.

2. Senior jóga

A jógát sosem késő elkezdeni! Talán egy életkorban sincs akkora jelentősége, hogy összhangba kerüljön test és lélek, mint a nyugdíjas évek alatt. A jóga segít átmozgatni minden testrészt, speciális gyakorlatai pedig visszaadják a test rugalmasságát és az elme frissességét. Lelassítja az öregedési folyamatokat. A senior jógát kifejezetten idősek számára fejlesztették ki, így az indulás jóval óvatosabb, a gyakorlatok lassabbak, mint a hagyományos jóga esetében, így mindenki a saját tempójának megfelelően sajátíthatja el az egyes pózokat és a megfelelő légzéstechnikát.

3. Nordic walking

A skandináv gyaloglás tökéletes mozgásforma azoknak, akik szeretnek nagyokat sétálni a természetben és nem vetik meg a lelkes társaságot sem. A gyaloglás speciális bottal történik, melynek segítségével elsajátítható egy olyan speciális gyaloglótechnika, amely kíméletesen fejleszti az állóképességet és erősíti a testet. Kardioedzésnek is kiváló, ami nemcsak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segít, de a már kialakult betegség esetén is tökéletes kiegészítő kezelés.

4. Úszás

Az úszás szintén kíméletes módja a test minden izmának átmozgatásához. A vízben jóval könnyebbnek érezzük a testünket, így kevesebb terhelés éri a kritikus testrészeket, mint a térd, a csípő vagy a hát. Az úszás – amellett, hogy fokozza az állóképességet és jó hatással van a mozgáskoordinációra – javítja a közérzetet is, hiszen a víz közelsége nyugalmat teremt.

5. Vízi aerobic

Nem igényel úszástudást, mégis a víz jótékony hatásait használja fel a vízi aerobic, ami abban segít, hogy úgy tornáztassuk és erősítsük meg az izomzatot, hogy közben ne terheljük az ízületeket. A víz egészen a mellig ér torna közben, így nem kell megerőltetni magunkat ahhoz, hogy elvégezzük a feladatsorokat. Az aqua fitness erősíti a tüdőt, a szívet, az állóképességet. Kifejezetten ajánlott mindazoknak, akik mozgásszervi problémákkal küzdenek, de nem szeretnének lemondani a sportolás nyújtotta örömökről.

(fotó: Förster Tamás, Shutterstock)