Ki veheti fel a támogatást?

Minden házaspár, ahol a feleség 18 és 40 év közötti, és legalább egyikük 3 év biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (a hallgatói jogviszony is annak számít).

Mekkora összeget lehet felvenni?

Maximum 10 millió Ft kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró Támogatást lehet igényelni, de ennél kisebb összeget is fel lehet venni.

Hol lehet igényelni a támogatást?

A bankfiókokban.

Mettől meddig lehet igényelni a támogatást?

2019. július 1-től 2022. december 31-ig.

Mennyi lesz a hitel törlesztőrészlete?

Legfeljebb havi 50 ezer Ft, amelynek a futamideje 20 év.

Mi történik 1 gyermek születése esetén?

Amennyiben a családba 2019. július 1-je, illetve a hitelfelvétel után, 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, 3 évig szünetel a törlesztő részletek fizetése, és a teljes futamidőre jogosulttá válnak a kamatmentes törlesztésre.

Mi történik 2 gyermek születése esetén?

Ha 2019. július 1-je, illetve a hitelfelvétel után (akár 5 éven túl) a második gyermek is megszületik, újabb 3 évre szünetel a törlesztés, és a tartozás meglévő tőkerészének 30%-át elengedik.

Mi történik 3 gyermek születése esetén?

Ha megérkezik 2019. július 1-je után, illetve a hitelfelvétel után (akár 5 éven túl) a harmadik gyermek is, akkor a teljes fennmaradó tartozást elengedik.

Előfordulhat, hogy 0 forintot kell visszafizetni?

Amennyiben egy házaspár, ahol az anya betöltött 12 hetes várandós, felveszi a Babaváró Támogatást, majd három éven belül megszületik a második gyermekük, majd újabb három éven belül a harmadik, úgy vehették igénybe a Babaváró Támogatást, hogy abból egyetlen forintot sem kell visszafizetniük.

Csak az veheti fel a támogatást, aki az első házasságában él?

Amennyiben a házaspárnak még nincs gyermeke, nem számít, kinek, hányadik házassága. Abban az esetben viszont, ha a házaspár valamely tagjának már van gyermeke, akkor a házastársak közül legalább az egyik félnek az első házasságát kell kötnie. A megözvegyülés miatt megszűnt korábbi házasság nem számít első házasságnak.

Örökbefogadott gyermekek után is felvehető a támogatás?

Igen, amennyiben az örökbefogadott gyermek 2019. július 1-je után születik.

Mi történik, ha a házaspár önhibájukból nem teljesíti a vállalást?

Akkor a korábbi kamattámogatást vissza kell fizetni, illetve ezt követően piacihoz hasonló kamatozásúvá válik a fennmaradó tőkerész törlesztése.

Ki vállalja a kezességet?

A folyósított Babaváró Támogatásra az állam vállal kezességet, továbbá a kamattámogatást és a gyermekvállalás utáni jóváírást megtéríti a bankoknak.

Valamely korábban igénybevett támogatás lehet kizáró ok (pl. ha CSOK-ot vettek igénybe és szintén lakásra fordítják)?

Nem.

10 millió forintnál kevesebb hitelösszeget lehet-e igényelni?

Igen.

Hány gyermeknek kell születnie 2019.07.01 után (függetlenül a meglévőktől) ahhoz, hogy a babaváró támogatás teljesüljön és ne kelljen visszafizetni a teljes összeget?

A kölcsönszerződés megkötését követően született 1 gyermek esetén a kamattámogatást már nem kell visszafizetni, csak a kölcsön tőkeösszegét; 2 gyermek esetén ezen felül a még fennálló tőkeösszeg 30%-át sem kell visszafizetni, míg 3 gyermek esetén semmit nem kell visszafizetni a még fennmaradt tartozásból.

Ha a babaváró támogatáson belül a törlesztés szünetel, abban az időszakban kezességvállalási díjat sem kell megfizetni, vagy az különálló és azt a részt viszont ki kell fizetni?

Mivel a kezességvállalási díj a havi törlesztőrészlethez kapcsolódóan fizetendő, így a szünetelés idején a díjat sem kell fizetni. (A szünetelés időszaka alatt - fizetési kötelezettség hiányában – a hitel nemfizetése miatti felmondás, így a kezesség érvényesítése sem merülhet fel.)

Babaváró támogatásra kérelmet csak a még meg nem született gyermekre lehet kérni? Ha már megszületett, akkor nem kérhető a támogatás? Visszamenőlegesen lehet kérni?

Csak a kölcsönszerződés benyújtását követően születendő gyermekek után lehet igénybe venni a támogatást.

Ha ikerterhességről van szó, akkor már eleve a gyermekvállalási támogatást és a kamattámogatást is igénybe vehetik?

Igen, sőt a szüneteltetést is.

Ha a kölcsönkérelem benyújtásakor a feleség 40 éves, akkor azt vállalja, hogy 5 éven belül szül még gyermeket? Tehát a várandósságoknak nem 41 éves kor előtt kell fennállnia, elég ha csak az igénylés történik előtte?

Igen.

Mi történik akkor, ha a 3 éven túl születik a következő gyermek?

Miután lejár az az időszak, amíg a törlesztés szünetel, a törlesztési kötelezettség tovább folytatódik, majd a következő várandósság 12. hetét követően újra szüneteltethető.

Ha a hitelfelvételt követően megszületik az első gyermek, akkor feltétlenül szükséges kérni a törlesztés szüneteltetését? Ha szeretnék, akkor fizethetik tovább?

Nem kötelező, csupán lehetőség.

Számít-e mikor kötik a házasságot?

A kérelem benyújtását megelőzően kell megtörténnie a házasságkötésnek.

Együttesen igénybe vehető a jelzáloghitel-csökkentés és a babaváró támogatás?

Igen. (De a csökkentés tárgya nem lehet maga a babaváró előtörlesztése, mivel az nem jelzáloghitel. Tehát lennie kell egy másik, fennálló jelzáloghitelnek is, ami 2017. november 14. előtti megkötés esetén bármilyen célú jelzáloghitel – akár szabad felhasználású is – lehet, azt követően viszont már csak lakáscélú.)

Külföldi biztosítási jogviszony beleszámít a 3 évbe?

Igen.

Házastárs halála esetén is kamatmentes marad a törlesztés?

A halálesetet követő 6 hónapig még igen, azt követően megszűnik és kamatozóvá válik, de a korábbi kamattámogatásokat ilyen esetben nem kell utólag visszafizetni.

A hitel igénylésekor, meg kell jelölni, hogy mire fogják majd felhasználni?

Nem.

Külföldi állampolgárságú férfival kötött házasság esetén is igényelhető? Ha lejár a külföldi állampolgár tartózkodási joga, akkor visszafizetésre kötelezhetik?

Csak EGT állampolgár esetén igényelhető. A tartózkodási jog megszűnése miatt nem kell visszafizetni a kölcsönt, ha minden más feltétel teljesült.