DÍJAK

ÖNKÉNT JÖTTEM DÍJ

A Családbarát Magyarország Központ Nonprofit Közhasznú Kft. a komplex családpolitikai, nőpolitikai, idősügyi és gyermekjóléti szakmai feladatok és folyamatok tervezését, előkészítését és megvalósítását látja el. A családalapítás, a gyermekvállalás- és nevelés, a párkapcsolatok, a nemzedékek közötti együttműködés és a gyermek- és családbarátság szempontjából a társadalmi szemléletformálásnak kiemelt jelentősége van. Az Alapító kiemelten fontosnak tartja, hogy az önkéntesség minél több ember életformájává válhasson, ezért az önkéntes munka elismerésére, az önkéntesség ismertségének növelése érdekében hozza létre az Önként Jöttem díjat.

 

A DÍJ ADOMÁNYOZÁSÁNAK SZEMPONTJAI

Az Önként Jöttem díj az önkéntesség területén legalább egy éven át elért eredmény elismerése céljából olyan szervezetek, közösségek vagy gazdasági társaságok számára adható, akik/amelyek saját akaratukból, elsősorban saját erőforrásaikból egy-egy közösség vagy az egész társadalom javára végeznek valamilyen hasznos tevékenységet, amelyért cserébe nem várnak anyagi vagy bármilyen más jellegű ellenszolgáltatást. E körben hasznos tevékenység különösen, de nem kizárólagosan az az önkéntes tevékenység, amelynek célja az embertásakon való segítés, személyes fejlődésükhöz való hozzájárulás, életkörülményeik pozitív változásainak elősegítése, valamilyen módon kiemelkedő tevékenység végzése a közösségért.

Az Önként Jöttem díj Alapító okiratát ide kattintva ismerheti meg.

Adatkezelési tájékoztató.

Díjazott 2022 - Végeken Egészséglélektani Alapítvány


A Juszt-is Teszünk Alapítvány a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei törpefaluban, Bódvalenkén élő, hátrányos helyzetű gyermekekért végzett munkájával érdemelte ki az elismerést.


A Végeken Egészséglélektani Alapítvány nyerte 2022-ben az Önként Jöttem díjat! A fővárosi központú alapítvány a kisgyermekes és gyermeket tervező családoknak nyújt információs segítséget - telefonon és e-mailben egyaránt.
A Családi Vonalon többéves védőnői tapasztalattal rendelkező önkéntesek várják e-mailben a kérdéseket a különböző témakörökben a családtervezéstől a gyermeknevelésig.
A Call for Help kezdeményezés keretében pedig a járványidőszakban leterhelt egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók, valamint az egész lakosság részére biztosítanak mentális támogatást a szakemberek. Az online szolgáltatások célja a segítségnyújtás, érzelmi támogatás, valamint továbbirányítás az ellátórendszer megfelelő pontjaira.
A Végeken Egészséglélektani Alapítvány tevékenységéről szóló riportot a csalad.hu oldalon olvashatják el az érdeklődők.
Díjazott 2020-21 - Juszt-is Teszünk Alapítvány


A Juszt-is Teszünk Alapítvány a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei törpefaluban, Bódvalenkén élő, hátrányos helyzetű gyermekekért végzett munkájával érdemelte ki az elismerést.


Az alapítvány önkéntesei fejlesztő foglalkozásokkal, játékokkal, innovatív képzési módszerekkel segítik az alig több mint 200 lelket számláló településen élő gyermekek felzárkóztatását, iskolai tanulmányait.
A szervezet 2016-ban „Új gyerektábor Bódvalenke néven kezdte meg önkéntes munkáját egy nyári táborral, azóta folyamatosan fejleszti és bővíti segítő tevékenységét. Céljuk, hogy a Bódvalenkén felnövő gyermekek ugyanakkora esélyekkel indulhassanak el életpályájukon, mint a városokban, jobb anyagi és szociális körülmények között élő társaik.
A Juszt-is Teszünk Alapítvány tevékenységéről szóló helyszíni riportot a csalad.hu oldalon olvashatják el az érdeklődők.
( A 2020-as Önként Jöttem díj átadását a járványhelyzet miatt halasztották a szervezők 2021. július 6.-ra)

Díjazott 2019 - Benkő Fruzsina

 

A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. által alapított ÖNKÉNT JÖTTEM Díj 2019. évi díjazottja BENKŐ FRUZSINA AZ INDAHOUSE HUNGARY EGYESÜLET alapítója.

Az InDaHouse Hungary Egyesület önkéntesei borsodi falvakban élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek tartanak egyéni és csoportos fejlesztő foglalkozásokat heti rendszerességgel. Céljuk, hogy a hozzájuk járó gyerekek önmegvalósító, felelős, a saját sorsukat irányító felnőttekké váljanak, akik a tőlük kapott támogatást be tudják építeni a gyermekeik nevelésébe.

2014-ben tartották meg az első gyerekfoglalkozásukat Perén. Azóta a 2 elkötelezett emberből 120 lett, a 20 gyerekből 100, az 1 településből 4.
Az egyesület két fő szakmai területen dolgozik a gyerekekkel, a koragyerekkori és a tanodai program keretei között.

Benkő Fruzsinával a díj átadásakor készült interjút a csalad.hu oldalon olvashatják el az érdeklődők.

Díjazott 2018 - Jaksity György

 

„Jaksity György egyedülálló módon tette ismertté, elfogadottá az autizmust, az autista emberek alkotásainak aukcióra bocsátása révén (Autistic Art – Mosoly Otthon Alapítvány, 2016. június)” A Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. által alapított ÖNKÉNT JÖTTEM Díj 2018. évi díjazottja Jaksity György, közgazdász, a Concorde Értékpapír Zrt. elnöke, aki meghatározó szerepet játszott az 1996-ban létrejött Mosoly Alapítvány létrehozásában.

A Mosoly Alapítvány elsősorban krónikusan beteg, segítséggel élő, illetve nem megfelelő szociális, egészségügyi és oktatási feltételek közt nevelkedő gyermekeket segít. Az Alapítvány fő működési területe az élményterápiás programok szervezése és finanszírozása, de számos programot is indított az elmúlt évek során, ilyen például a fotóiskola, a Lány Klub, különböző mese-, lovas-, képzőművészeti terápiás és egyéb fejlesztő foglalkozások. A 2001-ben indult Bátor Tábor a Mosoly Alapítványból fejlődött ki. Célja, hogy komplex rekreációs programokat biztosítson daganatos és más krónikus betegséggel élő gyermekek és családjaik részére. Az alapítvány táborhelye Hatvanban található, új épületeit 2007. június 9-én avatták fel. Az 500 millió forintos beruházással felépült új létesítményeknek köszönhetően megnövekedett kapacitással fogadják a táborozókat, és 2007 nyarán már 300, a téli időszakban pedig 200 gyermek ellátását biztosították. A Concorde a táborhely bővítését a Concorde Élmény Vár nevet viselő egyik épület létrehozásával segítette, de programokat is szervezett a nyári turnusokra. 2006-ban jött létre a Mosoly Otthon Alapítvány, melynek fő működési területe az értelmileg sérült, viselkedési, beilleszkedési, és kommunikációs zavarokkal élő fiatalok fejlődésének, és társadalmi integrációjának segítése lakó-, valamint napközis otthonok alapításával, illetve már meglévő intézmények fejlesztésével.

Díjazott 2017 - Felhőjárók Drámacsoport

 

A 2017-es ÖNKÉNT JÖTTEM díjat a Sérültekért Alapítvány által az intézmény ellátottjaiból alapított Felhőjárók Drámacsoport nyerte el, elismerve ezzel a kimagasló társadalmi érzékenyítő munkájukat, a közösségi kapcsolatok, illetve a sérült és ép emberek közötti kapcsolatok erősítéséért tett erőfeszítéseiket.

A drámacsoport 2003-ban alakult, melynek tagjai olyan 20-46 év közötti felnőttek, akik értelmileg, illetve mozgásukban akadályozottak. Előadásaik során a fogyatékkal élő „színjátszók" a hétköznapi merev keretekből kimozdulva, önmagukat a legőszintébben vállalva igyekeznek kifejezni érzelmeiket, önmagukat, és megjeleníteni saját világukat a nézők számára. Az színművek közelebb hozzák a játszókat és a nézőket egymáshoz, és ezáltal interakciót hoz létre ép és sérült emberek között. Segítik elfogadni és megérteni a fogyatékkal élőket, ezáltal igyekeznek természetessé tenni jelenlétüket a mindennapokban. Kiemelkedő munkájukat elismerve és támogatva adta át Társaságunk az Önként Jöttem díjat.

Díjazott 2016 - Palágyi Máté

 

Az ÖNKÉNT JÖTTEM díjat az önkéntes munka elismerésére idén 2016-ban Palágyi Máté kapja. Palágyi Máté, lelkes 26 éves fiatal zenész, aki már évek óta a Biztos Kezdet Gyerekház önkéntes segítője.

Hétfő délelőttönként a hátrányos helyzetű gyermekekkel foglalkozik, akiket minden alkalommal ámulatba ejt csodaszép hegedű játékával, így a kisebbek sokat tanulnak a zene öröméről. Az utóbbi időben a Gyerekház Ringató foglalkozásain nyújtotta segítő kezét és figyelte a gyermekek rezdüléseit a zene iránt. Ez az élmény ihlette első gyermekdalát, amelyet Máté elő is ad. Ezzel szeretné meghálálni a gyermekektől kapott önzetlen szeretetet és egyúttal köszönetét fejezi ki az Önként Jöttem díj elnyeréséért.