Téglásy Kristóf: Kérjen segítséget, aki bajban van!

Mikor mondhatjuk, hogy valaki krízishelyzetben van?

Sokféle ilyen helyzet létezik. Az együttműködő partnereink azokkal az esetekkel foglalkoznak, amikor, például öngyilkossági szándék esetén – képletesen fogalmazva – már fenn áll a tetőn a bajbajutott. Vagy egy kábítószerfüggő nem tudja, hogy mit csináljon, esetleg a kapcsolati erőszak válik tarthatatlanná, és a bántalmazott egy szál ingben is elmenekülne otthonról. A partnereink ezekből a helyzetekből húzzák ki a partra az illetőt, és elmondják, hogy az akut krízishelyzet elhárultával hova fordulhat segítségért.

Milyen módon kérhetnek segítséget a bajba jutott emberek?

A lelkisegély szolgálatot és az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot is telefonon tudják elérni. A lelkisegélyszolgálat „csak” beszélgetéssel segít, az OKIT munkatársai viszont, ha kell, tényleges, fizikai beavatkozást is megszerveznek.

Kik ülnek a lelkisegély vonal másik végén?

Önkéntesek, azonban szakemberek is egyben, hisz 80-100 órás képzésen vesznek részt, és több hónapos hospitálás után ülhetnek telefon mögé. Azt tudják csinálni, hogy az adott lelki állapotból kizökkentik a klienst azért, hogy az agya és a lelke átálljon arra: van megoldás.

Milyen esetekkel fordulnak a leggyakrabban a szolgálathoz?

Leggyakoribb az öngyilkossági gondolat, előfordul a drogprobléma vagy éppen az elmagányosodás, de feljövőben van az online zaklatás, az iskolai, társas bántalmazás. Azt is fontos hangsúlyozni, hogy a bántalmazásoknál bár a leggyakoribb felállás, hogy férfi bántalmaz nőt, de ez gyermek-szülő, gyermek-nagyszülő, gyermek-gyermek viszonylatban is előfordul. Most indult egy kommunikációs kampányunk, amelyen elmondjuk, hol lehet elérni ezeket a szolgáltatásokat. A projekt kiemelt célcsoportja a fiatalok korosztálya. Ezért választottuk Andrást, vagy, ahogy a fiatalok ismerik, Haroldot kisfilmünk főszereplőjévé, projektünk nagykövetévé. Az ifjúság körében ő nagyon népszerű.

Harold: Problémamegoldás egy mosollyal

Miért és mikor állt a fiatalok mellé?

Egész életünkben a fiatalok mellett vagyunk, azt hiszem, nincs olyan ember, aki ne szeretné látni a boldogulásukat. Ők a mi jövőnk. Ez az egész történet egy véletlennel kezdődött, körülbelül tíz éve. Akkor készültek rólam olyan fotók, amelyek később az interneten keresztül elterjedtek a világ minden országában.

Milyen képek ezek, és miért éppen Önről készültek?

Egy fényképész keresett meg, miután meglátta a nyaralási képeimet. Azt mondta, olyan karakterű modellt keres, mint én. Hízelgett a felkérés.

Milyen problémákkal keresik Önt a fiatalok?

Érdekes módon elég sokszor megkeresnek saját, akár magánéleti problémákkal is. Megköszönik azt, hogy a rólam készült mémekkel kisegítem őket valamilyen élethelyzetből anélkül, hogy személyesen kapcsolatba léptünk volna.

Hogyan segít, mit tesz még?

Például azt mondom, hogy ha történik velünk valami, ami első látásra pozitív, aztán belegondolunk, hogy mégsem annyira jó, egy szomorú mosollyal túltesszük rajta magunkat.

Azt mondta, segít. Ha nincs személyes kapcsolata az Önt megkeresőkkel, honnan tudja, hogy a problémák megoldódtak egy mosollyal?

Néha szoktam személyesen is válaszolni.

Milyen formában, melyik fórumon?

Interneten, Facebookon, a világ legkülönbözőbb területére küldöm az üzeneteimet. Szinte nem lehet olyan országot mondani, ahonnan ne írnának nekem.

Milyen problémákkal keresik meg Önt?

Például, hogy elhagyta az illetőt a szerelme, mit csináljon, vagy nem szeret iskolába járni, mert bántják az osztálytársai.

Ilyenkor Ön mit tesz, mit ír, hiszen főleg ez utóbbi jelzés komoly bajra is utalhat?

Azt, hogy próbálja ne olyan komolyan venni a problémát, keresse meg a dolgoknak a jó oldalát, mert valahol minden rosszban van valami jó.