Varga Judit elmondta: az áldozatok az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) éjjel-nappal hívható, 80/20-55-20-as telefonszámán azonnal eligazítást kapnak, hogyan juthatnak egy ilyen védett házhoz. Országszerte mintegy 300 védett szálláshely áll rendelkezésre, amit az állam és civil partnerei közösen tartanak fenn. Az OKIT feladata, hogy segítséget nyújtson a kapcsolati erőszak, a gyermekbántalmazás, a prostitúció és emberkereskedelem áldozatainak.

A Miskolci Áldozatsegítő Központ évente 12 ezer telefonhívást fogad, és eddig 2700 esetben segített személyesen az áldozatoknak – ismertette.

Elmondta, ezek a központok a civil és jótékonysági szervezetekkel közösen konkrét segítséget nyújtanak a kapcsolati erőszak és bármely más, erőszakos bűncselekmény áldozatainak. Ez lehet ingyenes jogi vagy pszichológiai segítségnyújtás, de lehetőség van pénzügyi segély biztosítására is – közölte.

A miniszter felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy aki bűncselekmény áldozatává vált, az igénybe tudja venni az Igazságügyi Minisztérium által fenntartott Áldozatsegítési Központok szolgáltatásait. A központok napi 24 órában hívható elérhetősége: 80/225-225.

Varga Judit beszélt arról is, hogy idén megduplázzák az áldozatsegítő központok kapacitását, hogy országos hálózattá fejlődjön az áldozatsegítés.

(fotó: Shutterstock)