Pelenkázóval felszerelt játszószoba, plüssök, ugráló pónik, kisautók, rajzasztal, fejlesztő játékok, barátságos környezet – ez várja a Család és KarrierPONT irodában a tanácsadásra érkező családokat. A kicsik itt játszhatnak, amíg édesanyjuk beszélget, a baba-mama szobában pedig szoptatásra és a délutáni alvásra, pihenésre is van lehetőség. A helyiségek az otthon hangulatát árasztják. Az óriási udvaron mászóka, hinta, csúszda, trambulin és a tűző nap elől kis játszóház várja az aktívabb gyermekeket.

Nincs akadály a segítséghez

Az épület akadálymentes, sőt, átmeneti szállást is biztosítanak, ha szükség van rá. Az elhelyezést otthonos, kétágyas, fürdőszobás szobákban biztosítják. Az emeleti közösségi térből páratlan kilátás nyílik a közeli levendulamezőre. Az EFOP-1.2.9-17 Nők a családban és a munkahelyen pályázat keretében 71 Család és KarrierPONT nyílt meg Magyarország területén. A központokhoz fordulhatnak azok, akik elakadtak a karrierépítésben vagy nehezen találnak vissza a munkaerőpiacra, de akár gyermeknevelési vagy párkapcsolati gondokkal is megkereshetik a Család és KarrierPONT-okat. Az ott dolgozó szakemberek maguk is segítenek a problémák megoldásában, vagy kapcsolati rendszerükön keresztül eligazítást adnak arról, hová érdemes fordulniuk az ügyfeleknek.

Kortalan támasz

– A projekt keretében létrehozott Család és KarrierPONT tavaly nyáron kezdte meg működését Zalaegerszeg külvárosában a kiemelt projektgazda auditálását követően – mesélte a projektmenedzser. Lukács Bálint a csalad.hu-nak elmondta, hogy a projekt indításakor még hátrányként gondoltak a városközponttól való távolságra, ezért törekedtek arra, hogy gépjárművel, kerékpárral, gyalogosan vagy a helyi buszjárattal is jól megközelíthető helyszínt találjanak. Ám ez a fajta elszigeteltség véleménye szerint kifejezetten előnyösnek bizonyult a megvalósítás során azok számára, akik nem szeretnék az ismerősök előtt felvállalni, hogy mentálhigiénés- vagy pszichológus tanácsadásra járnak, illetve munkaerőpiaci segítségre van szükségük. A helyszín és a KarrierPONT munkatársai is támogatják a diszkrét környezet megteremtését.

Kik kérnek segítséget?

– A legfiatalabb, akinek tanácsot adtunk, 18 éves volt, a legidősebb 86 éves. Magas számban sikerült bevonnunk hátrányos helyzetűeket: gyedről, gyesről visszatérőket, nagycsaládosokat, pályakezdőket, alacsony iskolai végzettségűeket, fogyatékkal élőket, illetve krízishelyzetben lévőket. Amikor itt az iskolakezdés, heti 20-30 érdeklődő keres fel minket, a nyár kevésbé aktív időszak.

Képzés, tanács, segítség

Beszámolt arról, hogy a projekt célcsoportját kifejezetten az aktív korú női munkavállalók alkotják, akiknek nehézséget okoz a munka és a magánélet összehangolása, különös tekintettel a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetűekre, de a képzéseken és programokon minden korosztályból várják az érdeklődő nőket és a családtagokat. Eddig 23 csoportos képzést bonyolítottak le sikeresen és további képzéseket terveznek megvalósítani. Legtöbben munkaerőpiaci tanácsadásra érkeznek, de van, aki külföldön élő unokáját hiányolta: neki megtanították a skype-ozás technikáját, a nagymama azóta ennek segítségével tartja a kapcsolatot külföldön élő családtagjaival. A szervezetnél pedagógus, pszichológus, mentálhigiénés, jogász, szociológus és közgazdász végzettségű szakemberek dolgoznak.

– Sokan kérnek segítséget, amikor gyesről, gyedről mennének vissza dolgozni. Akik mondjuk még a gyermeküket is egyedül nevelik, azoknak bemutatjuk az atipikus foglalkoztatási forma lehetőségeit, a részmunkaidőt vagy a távmunkát. Segítünk önéletrajzot írni, illetve az iroda több lehetséges munkáltatóval tartja a kapcsolatot. Egyik legnagyobb sikerünk az 1300 órás időtartamú OKJ-s szociális gondozó és ápoló tanfolyam lebonyolítása volt, amely előzetes felméréseink, illetve a partnerek visszajelzése alapján a térségben még mindig hiányszakmaként van jelen. A 10 hónapos képzési idő jelentős elhivatottságot követelt meg a résztvevőktől, de azokat, akik ezt elvégezték, biztos álláslehetőség várta.

Kivel találkozik először, aki segítséget szeretne kérni?

– Nyitvatartási időben a Család és KarrierPONT koordinátor tájékoztatja az érdeklődőt a lehetőségekről személyesen vagy telefonon, illetve e-mailben az információs vonalon válaszolunk a megkeresésekre.

Miben sajátos, egyedi ez a központ?

– A szervezetünkről tudni kell, hogy nem rendelkezett helyi beágyazódottsággal, mikor támogatási kérelmet nyújtott be az EFOP-1.2.9-17 Nők a családban és a munkahelyen pályázatra, de kiváló, helyi szakmai partnereket sikerült megnyerni az ügyünknek, így nulláról is fel tudtuk építeni a hálózatunkat.

– Egyedi státusszal rendelkezünk, ugyanis mi vagyunk az egyetlen olyan CSAK iroda, amelyik két megyében is nyújt szolgáltatást. A munkatársak Vas és Zala megyében is gondoznak ügyfeleket, illetve partneri kapcsolatokat.

– Létrehoztunk egy önkéntes tanácsadó testületet és egy hálózatot, melynek tagjai munkáltatók, civil szervezetek és önkormányzatok a Göcsej és az Őrség területéről. Kiemelt fontosságú a szerepük a CSAK iroda népszerűsítésében és a szakmai támogatásában.

Lukács Bálint arról is mesélt, hogy mivel projektmunkáról van szó, az iroda működése 2020 júniusig garantált, ezt követően az elért eredmények, jó gyakorlatok fenntartásához a partnerszervezetek támogatására lesz szükség.

Népszerűsíteni kell az atipikus munkát

A szakmai vezető, Lukács Anna elmondta, hogy az iroda koordinátora az első, akivel az érdeklődő találkozik, ő az, aki kapcsolatfelvételi lapot töltet ki, felméri az igényt és szolgáltatást ajánl.

– Számos esetben találkozunk azzal, hogy komoly mentálhigiénés problémákkal küzdenek emberek, sokan elváltak vagy párjuk külföldön talált munkát és egyedül maradtak a gyermekükkel. Dolgozniuk kell, de nem találnak családbarát állást és nem tudják, hogyan hangolják össze a kisgyermekneveléssel járó feladatokat és a háztartást a munkából adódó kötelezettségekkel. Az irodában három mentor munkaerőpiaci, álláskeresési, életvezetési tanácsadásokkal segít. Felmérik az igényeket, a képzettséget, a személyiséget és az érdeklődési kört. Teszteket is kitöltenek az ügyfelek, ez alapján ismertetik a munkaerőpiaci esélyeket, segítséget nyújtanak az önéletrajzírásban magyar és német nyelven, álláskeresési technikákat ismertetnek.

– Sok anyának családbarát munkahelyre, csúsztatott vagy rugalmas munkaidőre lenne szüksége. Ebből egyelőre kevés van Zalaegerszegen, de már találhatók kiváló helyi kezdeményezések, illetve olyan projektek, amelyek a családbarát munkahelyre fókuszálnak. A munkáltatók meggyőzése kemény feladat, de továbbra is népszerűsítjük az atipikus foglalkoztatás előnyös hatásait. Állásközvetítést nem vállalunk, arra vannak direkt erre specializálódott szervezetek, de törekszünk arra, hogy mi is naprakészen ismerjük a lehetőségeket.

Elmondta, hogy akinek nincs végzettsége, elavult a tudása, esetleg telített a szakmája, azok számára képzési tanácsadást is nyújtanak: segítenek az OKJ-s vagy felsőfokú tanulmányokra való jelentkezésben, vagy az érettségire való felkészülésben is.

– Emellett családbarát rendezvényeket szervezünk. A jövőben két állásbörzével várjuk az érdeklődőket. Hamarosan kezdődik a háromgenerációs előadássorozatunk, ahol a munkában sikeres családanyák mutatják be a jó gyakorlataikat. Decemberben író-olvasó találkozóra készülünk egy meglepetésvendéggel a gyermekek és a szülők számára.