Az ország fokozottan hátrányos helyzetű térségeiben 2018 decemberétől kezdődően a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. összesen 1500 kelengyecsomagot oszt szét. Huszágné Bodnár Mária, a Kelengyecsomag kapcsolattartója a csalad.hu-nak elmondta: a bátonyterenyei, ózdi és salgótarjáni térségben született kisbabák fürdőkádat, törülközőt, rugdalózót, kissapkát, ágyneműt és itatópoharat kapnak.

Már 1300 csomag talált gazdára

– A három érintett területen dolgozó munkatársak raktárakban, szociális helyiségekben várták a családokat, idővel pedig az érintett kórházak, vagyis az ózdi és a salgótarjáni intézmény szülészeti osztályain is elkezdték osztani a csomagokat – mesélte Mária. – A két kórházban eddig már több mint 1300 kelengye talált gazdára. Vélhetően június elején fogy el az összes ajándék.

Hasznos figyelmesség

A január óta nyugdíjas, heti két napot dolgozó Krasznai Kázmérné, a salgótarjáni kórház szülészeti osztályának volt vezető főnővére elmondta: minden édesanya megkapja a csomagot, aminek kimondottan örülnek. Bár a családok egy része előre megvásárolja a babakelengyét, sokaknak szüksége van erre a plusz segítségre, mások a gesztust és a figyelmességet értékelik.

– Az osztályon hetente átlagosan 17 kisbaba születik – mondta a főnővér. – Saját tapasztalatból mondom, hogy ezek az ajándékok, a kisbabához köthető tárgyak sok év múlva is hasznosak lehetnek. Nekem ugyan már nagy gyermekeim vannak, de a kis fürdetőt a mai napig használom, a tiszta ruhákat hajtogatom bele. Ez egy szép emlék – teszi hozzá mosolyogva.

A kelengye eredetileg hozományt jelentett, és főleg vászonneműkből állt, ezt hozta a házasságba a menyasszony. A mai értelemben már ezt a kifejezést használjuk az újszülött gondozásához szükséges holmikra, a bőrápolástól a kisruhákon át egészen a szoptatás során szükséges „kellékekre” is.