Az első gyermekem születése után nem mentem vissza teljes állásban dolgozni, helyette az itthonról végezhető külsős újságíró pozíciót választottam. Mivel az ezt megelőző 2 évben csak a lányomra koncentráltam, nagyon siralmas volt a visszaállás: korábban pár óra alatt megírtam egy cikket, a GYES után viszont 7 óra kellett egy 4000 karakteres anyag elkészítéséhez. Folyamatosan megkérdőjeleztem a munkám minőségét, a munkából való kiesés ugyanis elvette azt a határozottságot és önbizalmat, ami nélkül képtelenség hatékonyan dolgozni. A kisfiam születése után – okulva a lányom születése utáni időszakból – nem hagytam, hogy teljesen kiessek az újságírás világából: folyamatosan figyelemmel követtem a szakmát, a hajnali órákban fejben cikkeket gyártottam, tartottam a kapcsolatot a volt kollégákkal. A mostani visszatérés sem volt teljesen zökkenőmentes, de össze sem lehet hasonlítani azzal a bizonytalanság- és félelemérzettel, mint amit 5 éve éreztem.

Kapcsolattartás a kismamákkal

Csoknyai-Horváth Gabriella HR igazgató szakértőnk szerint nagyon fontos az is, hogy a munkáltató ne engedje el teljesen az anyuka kezét, és tájékoztassa az édesanyát a különböző változásokról.

– A szülési szabadságon lévő édesanyákkal való aktív kapcsolattartás rendkívül hasznos, hiszen nem engedi eltávolodni az anyát a munka világától, egyben visszatéréskor segíti a könnyebb beilleszkedést. Kisebb cégeknél ez hatékonyabban működik, hiszen egy kis csoport szorosabban tartja a kapcsolatot egymással. Nagyvállalatoknál gyakran formális programot alakítanak ki erre a célra, például hírleveleken keresztül tájékoztatnak, de ugyanígy invitálhatják a kismamákat a céges változásokat prezentáló előadásokra. Jó gyakorlat az is, hogy a GYES-en lévő alkalmazottakat a családdal együtt meghívják az éves mikulás- vagy karácsonyi partira, ahol, ha csak pár órára is, de visszacsöppenhetnek a gyermek születése előtti közegbe.

Új kihívás rugalmasan

Pályaelhagyásra akkor kerül sor, ha a visszatérés körülményeiben és részleteiben a munkaadó és a munkavállaló nem jut megegyezésre. Ilyen helyzetekben történhet meg az, hogy a marketing igazgató anyukából gyermekfotós lesz vagy jógaoktató, azaz az eredeti szakmájától teljesen eltérő új területen helyezkedik el, olyan munkakörben, amely nagyobb rugalmasságot biztosít számára, vagy saját vállalkozást indít.

– Nagyon sok édesanya fél attól, hogy újra 8 órában dolgozzon, hiszen a gyermek mellett ez szinte lehetetlen elvárás.

érdemes B-tervet készíteni

A gyermeke 3 éves kora előtt munkába visszatérő anyukának a munkáltató köteles részmunkaidőt biztosítani, ha a munkavállaló ezt kéri. Azonban 1-2 év alatt sokat változhat egy cég működése: ha időközben megszűnt az eredeti munkakör és nincsen az anyuka képességének, végzettségének, gyakorlatának megfelelő betöltetlen másik munkakör, abban az esetben sajnos a munkavállaló váltásra kényszerül. - világosít fel Gabriella. – Ha már a gyermekszülés után sejtjük, hogy nehézségekbe ütközik majd a részmunkaidős állás megvalósítása, vagy az eredeti munkakörbe vagy céghez történő visszatérés, akkor érdemes B-tervet készíteni, ami lehet akár egy átképzés – ilyenek például a kifejezetten munkába visszatérő kismamákat megcélzó IT programozó képzések –, vagy saját vállalkozás elindítása, illetve a személyes kapcsolatokon keresztül érdemes jó előre megkezdeni az álláskeresést.

Vigyázzunk a megszerzett tudásra

Sajnos rendkívül gyorsan ki lehet esni a gyakorlatból, el lehet felejteni a munkánk során használt programokat, és a munkavégzéshez szükséges nyelvtudást is. Ma már léteznek olyan nyelvtanfolyamok, amelyek épp a GYES-en lévő édesanyákat célozzák meg. A baba-mama nyelvtanfolyam lényege ugyanaz, mint a baba-mama tornáké: az édesanya képes úgy tenni valamit saját magáért, hogy közben a kisgyermekét sem kell másra bíznia. Amíg a mama tanul, a baba mellette pihen, játszik, gügyög vagy alszik. Az édesanyának így nem kell attól tartania, mi lesz, amikor visszatérve a munkába ismét külföldi ügyfelekkel kell tárgyalnia.

Trenírozzuk magunkat a visszatérésre!

Ági sikeres ügyvédként dolgozik, de nagyon megszenvedte a munkába állást. Két gyermekével összesen 6 évig volt otthon. Ezalatt az idő alatt annyira élvezte az anyaságot, hogy nem is gondolt arra, mi lesz, amikor a kisebb gyermeke is óvodába megy.

– Egyszerűen csak jó volt otthon lenni, főállású édesanya lenni. Kétéves volt a második lányom, amikor kénytelen voltam elkezdeni a visszatérésem tervezését. Teljesen pánikba estem: hogyan fogok annyi ember előtt beszélni, felelősséget vállalni újra mások életéért? Nem tudtam azonnal visszamenni... Másfél évembe tellett, míg továbbképzések és életvezetési tanácsadó segítségével annyira felzárkóztam, hogy újra merjek dolgozni.

Hogyan segít a coach?

a gyermekével együtt egy új nő is megszületik

– A life coaching, azaz életvezetési tanácsadás nem újkeletű fogalom, mégis sokan legyintenek rá, mondván, kinek kell az? Nagyon is gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe az életünk során, amikor nem tudjuk, hogyan, merre tovább. Amikor egy nő gyermeket szül, a gyermekével együtt egy új nő is megszületik. Anyaként sokan jóval érzékenyebbé válunk, és a fontossági sorrendek is megváltoznak az életünkben. Teljesen más minőségben kezdünk el élni, és ha ez a megváltozott élethelyzet több évig csak a családi életre korlátozódik, akkor bizony az azzal jár, hogy a professzionális énünk már nem funkcionál úgy, ahogy korábban. A coach ebben a bizonytalan helyzetben segíthet megtalálni az utunkat, újra felépíteni az önbizalmunkat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy karrier terén is újra sikereket érjünk el.


(kép: shutterstock)