Gyermekút – egységes képzés a hatékony fejlesztésért - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Gyermekút – egységes képzés a hatékony fejlesztésért

Szöveg: Muhari Judit, Fotó: Förster Tamás
2021. jan. 13. 10:52
A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése /EFOP - 1.9.5./

A megkésett, eltérő fejlődésű gyermekek minél korábban kerüljenek megfelelő szakemberhez és később se essenek ki a rendszerből – ez a Gyermekút projekt célja. Kereki Judit, a projekt szakmai vezetője erről egy szakmai workshop keretében beszélt, és szakanyagokat adott át az egri egyetemnek.

A koragyermekkor legkorszerűbb szemléleteit tükröző szakanyagokat, könyveket adott át Kereki Judit, a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. (CSBO) Gyermekút projektjének szakmai vezetője Pajtókné Tari Ilonának, az egri Eszterházy Károly Egyetem rektorának A gyermek fejlődésbeli rendellenességének felismerését, fejlődésének nyomon követését célzó ismeretátadó online workshop keretében.

Azonos tudásra van szükség

Kereki Judit az eseményen elmondta: a projekt célja, hogy a szülők, valamint az őket körülvevő szakemberek hatékonyan működjenek együtt azért, hogy az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekeknél minél korábban megtörténjen a probléma felismerése, azonosítása és a megjelelő fejlesztő, terápiás ellátáshoz való hozzájutása. Ehhez egységes szűrési, mérési eljárásokra, irányelvekre van szükség. Fontos, hogy a védőnőknek, gyermekorvosoknak, pszichológusoknak, gyógypedagógusoknak, családsegítőknek, kisgyermeknevelőknek, óvodapedagógusoknak azonos tudásuk legyen arról, hogy a felismert probléma esetén mely szakemberhez irányítsák 0 éves kortól iskoláskorig a gyermekeket.

– A szülők sokszor bolyonganak a rendszerben, és a szakemberek sem tudnak minden esetben tanácsot adni nekik – fogalmazott, hozzátéve: a projekt azt vállalta, hogy pontos továbbküldési utakat ír le, megszüntetve az információhiányból fakadó tájékozatlanságot. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, fontos, hogy a Gyermekút projekt az ország minden területére eljusson, a szakemberek pedig képzéseken ismerjék meg az egységes ismeretet. Eddig 23 módszertani anyag készült, 22 féle képzés indult, ezeken már több mint 8000 szakember vett részt.

A családok is támogatást kapnak

– Elkészült már a koraszülött gyermekek utógondozásának irányelve, a köznevelést pedig az iskolaérettséget vizsgáló protokoll segíti – jelezte Kereki Judit. A tudás átadása mellett ugyanakkor fontos az is, hogy a szülők és a szakemberek között szoros kapcsolat alakuljon ki. Ennek jegyében egy online felületen intézménylistához juthatnak a családok. A szülők és a szakemberek is kapnak mentálhigiénés támogatást, hogy a nehézségeket könnyebben tudják kezelni, és a családok a fejlődésben megkésett gyermek erősségét, képességeit is felismerjék.

Az egyetem is részt vesz a munkában

Pajtókné Tari Ilona, az egri Eszterházy Károly Egyetem rektora arról beszélt: magas szintű pedagógus képzés folyik az egyetemen. Ezt erősíti a kora gyermekkori intervenciós ágazatközi projekt, amelyben az egyetem több oktatója fejlesztőként, képzőként vesz részt.

A Gyermekút képzésre a kmr.csbo.hu regisztrációs felületen jelentkezhetnek az érdeklődők.