A miskolci KarrierPONT munkatársai például tavaly év végén jó állapotú megkímélt játékokat és könyveket gyűjtöttek a rászoruló kisgyermekeknek, és óvodások közreműködésével tették szebbé az idősek mindennapjait.

A KarrierPONT-ok létrehozását az indokolta, hogy – bár Magyarországon a nők 62 százaléka munkaviszonyban áll – nemzetközi összehasonlításban még mindig alacsony a rugalmas munkaidőben dolgozó nők aránya. Pedig ahhoz, hogy a nők bátrabban merjenek belevágni a családalapításba, és ezzel együtt Magyarország demográfiai mutatói kedvező irányba változzanak, szükség lenne a nők munkaerőpiacra való visszatérésének támogatására.

A Család- és KarrierPONT-ok feladata, hogy ennek előmozdításában nyújtsanak támogatást és helyben találják meg a rugalmas formában ellátható munkaköröket és az azok betöltésére alkalmas gyermekes munkavállalókat.

Minden megyében több ilyen központ jön létre olyan szülőknek vagy gyermekvállalás előtt állóknak, akik szeretnének segítséget kapni a munka és a magánélet rugalmas összehangolásához. A KarrierPONT-ok támogatják a helyben való rugalmas foglalkoztatást, összehozzák a munkaadói és munkavállalói oldalt, átképzéseket szerveznek, vagy éppen segítenek önéletrajzot írni és felkészülni egy állásinterjúra.

A Család- és KarrierPONT-ok a munkaadóknak és szakmai szervezeteiknek is segítséget nyújtanak, közreműködnek abban is, hogy egyre több vállalat ismerje fel a családbarát munkahely előnyeit. Előírás, hogy a központok mindegyike legalább 20 helyi munkáltatóval kössön együttműködési megállapodást. Ezek keretében a vállalatoknál tartott érzékenyítő képzésekkel, jogi tanácsadással és a kereslet-kínálat összehangolásával segítik az atipikus és a rugalmas munkaformák népszerűsítését és gyakorlati megvalósulását.

A központok többek között tájékoztató kiadványokkal, karriernapokkal, állásbörzékkel, nyelvi és OKJ-s tanfolyamokkal, kompetencia- és készségfejlesztő tréningekkel, átképzésekkel, információs honlappal segítik a hozzájuk fordulókat, de emellett egyfajta közösségi térként is funkcionálnak. Mindegyik helyszín gyermekbarát és internet hozzáféréssel rendelkezik.

A 71 Család- és KarrierPONT munkáját hat régióközpont segíti 2-2 munkatárssal, akik 2018. január óta dolgoznak Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr és Székesfehérvár székhellyel. A régióközpontok feladata a területükön működő Család és KarrierPONT-okkal való folyamatos kapcsolattartás és a régióban szolgáltató központok munkájának összefogása. Az országos koordinációt a Családbarát Ország Nonprofit Kft. látja el.