Az erőszakmentesség világnapján tartott tájékoztatót a Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. a cég égisze alatt futó projektekről. Dr. Grundtner Marcell ügyvezető kiemelte, hogy három kiemelt projektjük célja a szeretetteljes emberi együttműködésre való törekvés. Ennek szellemében amellett sem lehet elmenni, hogy léteznek egyéni kapcsolatokon belül testi, lelki bántalmazások, és ezek ellen tenni kell.

Át kell törni a közönyösség falán

A világnapra időzítve indult el Boglacsik Tímea blogja a csalad.hu-n. Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat igazgatója azt mondta, olyan történeteket, dilemmákat szeretne megosztani, amelyek a közönnyel kapcsolatosak. Ezzel összefüggésben elmesélte, hogy augusztus végén egy általános iskolában tartott tréninget 18 pedagógusnak. Erőszakra utaló mondatok hangzottak el, ezeket kellett egy 10-es skálán jelölni, milyen mértékű bántalmazásnak tartják a megjelentek. Az egyik mondat úgy szólt: „Azért kell téged folyamatosan ellenőriznem, mert mindent rosszul csinálsz”. A pedagógusok többsége ezt 3-as erősségűre ítélte. Ezután megkérte őket, gondolják úgy ezt a mondatot, mintha nekik mondták volna. Ekkor már 6-7-es szintet jelöltek be. Ez az igazgató szerint azt jelenti, sokan a gyermekeket olyan tulajdonnak tartják, akiknek bármit lehet mondani, valamint azt, hogy ha nem rólunk van szó, közönyösebbé válunk.

Azonnal kérhető telefonos segítség

Téglásy Kristóf, a kríziskezelő szolgálatok fejlesztését célul tűző projekt szakmai vezetője arról beszélt: a Kapcsolj egyből! projekt megpróbálja az erőszak áldozatait és a rajtuk segítő szervezeteket is támogatni. Bejelentette, hogy mától él a mobiltelefonos applikáció, amely térképes keresővel és pánikgombbal segít.

A kereső megmutatja, melyik az a segítő intézmény, amelyik a bántalmazotthoz legközelebb esik. A gyorshívó gomb pedig az aktuális lelkisegély számot, vagy az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) számát hívja. Mindkét szám éjjel-nappal hívható. Az applikációt telefonról és a Kapcsolj egyből! honlapjáról is le lehet tölteni. A kampány arca Pásztor Anna énekesnő.

Úgy terjed az erőszak, mint a fertőzés

A Családbarát ország projekt szakmai vezetője, Wernigg Róbert a kapcsolati erőszak-kutatásuk eredményeiről számolt be. Hangsúlyozta: az erőszak sosem lehet megoldás. Kutatási eredményekre hivatkozva elmondta, hogy az erőszak évente 1,4 millió ember halálát okozza, ez naponta 3800 halálesetet jelent. A bántalmazások 10 százaléka fejlett országban történik. Elsősorban fiatalokat érint, 1 halálesetre 20-40 kórházi ápolás esik. Úgy fogalmazott: az erőszak úgy terjed, mint egy fertőző betegség, átadható minta például a gyermekbántalmazás, a közösségi erőszak, a partnerrel szembeni erőszak. Ám megelőzhető, ha ismertek a kockázati tényezők. Ilyen az alacsony iskolázottság, a következetlen nevelés, a szegénység, a munkanélküliség, az erőszakot támogató társas normák. Jelezte, hogy mindezzel kapcsolatban a Családbarát ország projekt kutatásokat végez, képzéseket folytat és hálózatépítésben vesz részt.

Komplex segítség lesz a megoldás

Kereki Judit, a Kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése nevű projekt szakmai vezetője arról számolt be, hogy a hátrányos helyzetű régiókban a gyermekek csaknem fele nem kapja meg a megfelelő szolgáltatásokat. Védőnői nyilvántartások alapján a gondozottak 10 százaléka él a leghátrányosabb helyzetben, ez 77 ezer 0-6 éves korú gyermeket jelent. Problémát okoz, hogy a védőnői körzetek, a házi gyermekorvosi, valamint a vegyes praxist ellátó háziorvosi helyek több mint 10 százaléka betöltetlen. Egyenlőtlenül biztosított a speciális képzettségű szakemberek jelenléte, van olyan járás például, ahol egyetlen logopédus sincs. A családok nem csak azért nem jutnak el a távolabbi ellátóhelyre, mert nincs pénzük, hanem azért sem, mert a közlekedés is komoly nehézséget okoz. Tud olyan Nógrád megyei településről, ahol kora reggel és este jár csak egyetlen busz. A leghatékonyabb megoldás az lenne, ha ezekre a területekre helybe vinnék a szolgáltatásokat, a szakemberek pedig teamben dolgoznának. Erre már kidolgoztak egy mozgó komplex szolgáltatási modellt, amely 8 járásban, körülbelül 100 települést érintve működhet.