A rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut – hívta fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság, amely az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálattal együttműködve elindította „A csend a leghangosabb sikoly, halld meg!” elnevezésű kampányt.

Amennyiben úgy érzi, hogy az Ön vagy hozzátartozója sérelmére bűncselekményt, szabálysértést követnek el, haladéktalanul hívja a rendőrséget a 112-es – ingyenesen hívható – segélyhívó számon, vagy tárcsázza az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat 06 80 20 55 20-as krízisvonalát. Ha úgy érzi, hogy azonnali segítséget nem igényel jelenlegi helyzete, de fenyegetve érzi magát, tegyen feljelentést bármelyik rendőrkapitányságon – tanácsolta a szervezet.

A december 4-ig tartó kampány fókuszában a kapcsolati erőszak megelőzése áll, és része az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet nemi alapon elkövetett erőszak, hozzátartozók közötti erőszak kezelésével foglalkozó projektjének.

(fotó: Shutterstock)