Amíg kicsik a gyermekek a családban, szeretik húzni-nyúzni az állatot, amit nehezen tolerálnak a kutyusok. Meg lehet, és meg is kell őket tanítani arra, hogy uralkodjanak magukon, de mégis nagyobb biztonságban tudhatjuk a piciket, ha a négylábú esetleg még élvezi is az embergyerekekkel való viháncolást. A most következő szépséges kutyafajták épp ebbe a kategóriába tartoznak.

1. Golden retriever

Róla mindenki tudja, hogy tökéletes választás kisgyermekes családoknak. Rendkívül intelligens, barátságos, nyugodt természetű, ugyanakkor nagy a mozgásigénye, ami akkor hasznos, ha szeretünk nagyokat kirándulni. Szüksége van a család közelségére, így ne próbáljunk kizárólag kinti kutyát nevelni belőle. A szőre öntisztító, lepergeti a koszt, ami nagy előny, ha velünk alszik a házban.

2. Labrador retriever

Nagyon jól bánik a gyermekekkel, szereti az embereket. Jól tanítható, mivel rendkívül intelligens és vágyik is arra, hogy jól teljesítse gazdája parancsait, ezért is használják sokan munkakutyának. Kedvesen, de határozottan szabad csak tanítani, hiszen mindennél jobban meg akar nekünk felelni. A fenyítéssel csak azt érjük el, hogy a kutya befelé forduló lesz. Nagyon mozgékony, játékos kutya, ehhez időt és teret kell biztosítani számára.

3. Border Collie

A Border Collie éber, intelligens, hűséges, védelmező és tanulékony fajta. Nagyon energikus, ezért nem ajánlott lakásban tartani. Az egészsége érdekében rendszeres testmozgásra van szüksége.

Használhatósága rendkívül széleskörű: engedelmességi versenyek, terelés, keresési és mentési feladatok. Emellett tökéletesen alkalmas a család kutyája poszt betöltésére is, mivel szereti a gyermekeket, gyorsan tanul és hallgat a gazdira.

4. Uszkár

Amellett, hogy okos, vidám és gyermekszerető kutya, azért is kapott kiemelt helyet a listán, mert hipoallergén a szőre – ami ráadásul csak minimálisan hullik. Így az uszkár akkor sem okoz gondot, ha valaki allergiával küzd a családban.

5. Újfundlandi

Csodás, kedves nagy mamlasz, aki végtelen türelemmel tűri, ha a kicsik „nyúzni” kezdik. Könnyen tanítható, okos jószág, ha kell, védelmezi a család tagjait. Strandolni ne menjünk vele, mert bizonyára megpróbál mindenkit kimenteni a vízből, hiszen vízimentő kutyáról van szó.

6. Magyar vizsla

Nagyon barátságos, gyermekszerető, de játékossága, mozgékonysága miatt inkább nagyobb lurkók mellé ajánljuk. Igazi vadászkutya, aki folyton úton lenne, ha tehetné. Lakásban emiatt nem célszerű tartani. Ideális megoldás a kertes ház, így kinti, benti kutyus lehet belőle.

7. Beagle

Hasonló a helyzet, mint a magyar vizslánál. Kedves, barátságos kutyus. Nagyon jó választás kisgyermekek mellé is, hiszen jókedvű, játékos négylábú, de résen kell lenni, mert hajtja a vadászkutya vére, hajlamos a szökésre. Nehezen fárad el, keresős játékokkal és hosszú sétákkal érdemes próbálkozni.

8. Bull terrier

Ez az a kutyafajta, ami körül a legtöbb tévhit kering. Szegénynek annyira rossz a híre, hogy az emberek legszívesebben átmennek az utca másik oldalára, ha meglátják. Holott ő az egyik legbarátságosabb, legnyugodtabb kutyafajta, aki igenis nagyon szereti a gyermekeket. Mivel magas a fájdalomtűrése, ezért olyan csemeték mellé is jó választás, akik korukból adódóan még meg-megráncigálják a házikedvenc bundáját.

9. Cocker spániel

Nemcsak a kinézetük elragadó, de a természetük is. Rendkívül vidám, kedves és intelligens kutyák, akik annak ellenére, hogy eredetileg vadászatokhoz használták őket, mégis kiválóan alkalmazkodnak a lakásban éléshez is. A spánielek szőrét rendszeresen ápolni kell, különösen a fül környékén, mert ott nagyon könnyen begyulladhat.

10. Norfolk terrier

Barátságos, odavan a gyermektársaságért, ugyanakkor erős gazdit igényel, mert elég öntörvényű jószág. Épp ezért első kutyás gazdiknak nem ajánljuk. Lakásban és kertben egyaránt tartható, mivel teste megfelelően kezeli a hideg és a meleg időjárást is. Szüksége van a rendszeres testmozgásra, hogy ne hízzon el. Javasolt nagy sétákat tenni, hogy a mozgásigényét kielégíthesse.