Workshopokkal, szakkönyvekkel a megkésett, eltérő fejlődésű gyermekekért - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Workshopokkal, szakkönyvekkel a megkésett, eltérő fejlődésű gyermekekért

csalad.hu
2021. nov. 30. 13:00
A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése /EFOP - 1.9.5./

Az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és családjaik hatékonyabb ellátását szolgáló szakmai kiadványokat kapott az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar.

Az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és családjaik hatékonyabb ellátását szolgálja a Családbarát Magyarország Központ európai uniós finanszírozású Gyermekút projektje (A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése, EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001). A kiemelt projekt keretében ez alkalommal az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar kapott szakmai kiadványokat.

A kisgyermekes szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy vajon gyermekük megfelelően fejlődik-e. Nem tudják, mi tekinthető „normálisnak”, és mikor kell szólni egy szakembernek, illetve kihez fordulhatnak adott esetben. Az aggodalom természetes, de gyakran nem indokolt, hiszen a gyermekek fejlődése, bár nagyjából azonos utat jár be, nem azonos ütemben halad. Máskor azonban rendkívül fontos, hogy a kicsik fejlődési eltéréseit időben észrevegyük és a megfelelő szakemberhez forduljunk. A Gyermekút e szakembereket segíti abban, hogy a lehető legjobb válaszokkal, tanácsokkal láthassák el a hozzájuk forduló szülőket.

Átlátható gyermekút

A Családbarát Magyarország Központ munkatársai az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek ellátását segítő projekt keretein belül eddig:

  • 23 módszertani anyagot, kézikönyvet fejlesztettek ki;
  • olyan protokollokat és irányelveket határoztak meg, mint a koraszülöttek utógondozási irányelve, az iskolába lépést megelőző komplex vizsgálat protokollja, az óvodai fejlődéskövető szűrővizsgálatok rendszere és a mozgásterápiás protokoll.
  • Fontos lépést jelent továbbá a kora gyermekkori intervenció területén a hazai fejlesztésű, egységes vizsgáló- és szűrési módszerek kidolgozása is, többek között a kisgyermeknevelők, óvodapedagógusok által használt, a kisgyermekek nyomon követését segítő gyermekfejlődési kérdőív vagy az iskolakészültségi vizsgálat.

A fejlesztés eredményeként egy hatékonyabban működő ellátórendszer, átlátható gyermekút jön létre, színvonalasabb és mindenki számára elérhető szolgáltatásokkal. A képzések eredményeként nő és egységesebbé válik a kora gyermekkori intervencióban dolgozó szakemberek tudása, valamint a szülők képzésével az érintett családok tudatosabban, kompetens módon tudják támogatni gyermekeik erősségeit, így javítva a gyermekük, illetve családjuk egészének életminőségét.

Az elkészült szakmai tartalmak lehetőséget adtak arra, hogy a Családbarát Magyarország Központ közvetlenül is hozzájáruljon az érintett gyermekek fejlesztéséhez, valamint a velük foglalkozó szakemberek tudásbővítéséhez. Erre építve a Központ az eseményt megelőzően stratégiai és együttműködési megállapodást írt alá az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karával.

"Harmonikusan összekapcsolódik a kezdet és a jelenkor"

Az aláírt megállapodások ünnepélyes átadását követően Dr. Kereki Judit szakmai vezető mutatta be a projektet. A Gyermekút eredményeit összegző kiadványokat az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar képviseletében dr. habil Papp Gabriella dékán és dr. habil Perlusz Andrea tudományos és stratégiai ügyekért felelős dékánhelyettes vette át.

- Az ELTE BGGYK a világ legelső gyógypedagógus-képző felsőiskolájaként ma komoly szerepet vállal a tudásmegosztásban: „Tudással a befogadó Magyarországért”. A Családbarát Magyarország Központ Koragyermekkori intervenció ágazatközi projekt kidolgozásában is rangos kari szakemberek, oktatók-kutatók fejlesztettek, alkottak innovatív módon. A mai eseménnyel szimbolikusan is bezárul egy kör, harmonikusan összekapcsolódik a kezdet és a jelenkor - összegezte gondolatait az esemény kapcsán dr. habil Papp Gabriella dékán.

Az eseményhez kapcsolódóan, a projektben résztvevő szakemberek workshopot is tartottak a kora gyermekkori szakellátásban résztvevő szakemberek számára „A gyermek fejlődésbeli rendellenességének felismerését, fejlődésének nyomon követését célzó ismeretadás” címmel.

A projektről bővebb információt a www.gyermekut.hu oldalon olvashatnak.

(fotó: Förster Tamás)