– Azzal együtt, hogy a termelés visszaesett a 2019. évihez viszonyítva, az építőipar a járványhelyzet ellenére is elfogadható évet zárt – mondta a Magyar Nemzetnek a tavalyi év összegzéseként Koji László. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kifejtette, hogy a tavalyelőtti kimagasló teljesítményű esztendő után a Covid-19 megjelenése miatt 11-12 százalékkal gyengébb eredményre számítanak, de a folyó áron számított 4000 milliárd forintos termelési értéket így is minden bizonnyal teljesítette az építőipar 2020-ban.

– Az átlagok, a számok sokszor elfedik egy-egy szereplő valós helyzetét – jegyezte meg Koji László, utalva rá, hogy a termelés visszaesése mögött nagy szóródások vannak. Az út-, vasút és közműépítéseknél akár negyedével is csökkenhetett az éves termelés. Más részpiacokon azonban – például a lakásépítés területén – egy-két piaci szereplő még a megelőzőnél is jobb évet zárt tavaly.

– A lakáspiacon jók a kilátások, a kormányzati ösztönzőkkel tartani lehet a lakásépítések ütemét, sőt 2022-re bővülés várható. A korszerűsítéseknél pedig jelentős felfutást hozhat az Otthonfelújítási támogatás és az Otthonfelújítási hitelfejtette ki az ÉVOSZ elnöke.

A járványhelyzetre térve Koji László azt mondta: tavasszal az első hullámot különösebb fennakadások nélkül átvészelte az ágazat, de októberben, a második hullám idején megjelentek a járványos megbetegedések az építőipari szereplők körében is.