– Az a cél, hogy annyi bölcsődei férőhely legyen az országban, amennyire szükség van – hangsúlyozta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a cinkotai Napsugár Bölcsőde kibővített új részlegének átadásán.

Megnőtt a bölcsődék iránti igény

Novák Katalin beszámolt arról, hogy a bölcsődés korú gyermekek 70 százaléka bölcsődébe jár. A ma egyéves Családvédelmi Akcióterv egyik eleme pedig a bölcsődei férőhelyek számának növelése.

– Egyre többen vállalnak gyermeket, és egyre több édesanya megy vissza dolgozni, tehát egyre nagyobb az igény a szolgáltatásra. Mintegy 32 ezerről 10 év alatt 51 ezerre bővült a férőhelyek száma, ez 60 százalékos emelkedés. Az a cél, hogy 2022-re megvalósuljon a teljes lefedettség, a 70 ezres férőhelyszám. Korábban 326 településen volt bölcsőde, egy évtized alatt duplájára, 740-re emelkedett ez a szám, de 2022-ig 1100 településen lesz majd szolgáltatás – ismertette az államtitkár.

A finanszírozás és az anyagai elismerés is változott

– A finanszírozásban is változás történt – tette hozzá. Míg 2010-ben 11 milliárd forint, most négyszer annyi, 40 milliárd van erre a célra a központi költségvetésben. A dolgozók anyagi elismerése is érezhető, átlagosan 2,5 szeresére nőtt a bölcsődei alkalmazottak bére, 137 ezerről 350 ezerre emelkedett 10 év alatt a fizetésük. Mától pedig a pedagógus munkakörben foglalkoztatottaknál 10 százalékos szakmai ágazati pótlékot vezetnek be.

Novák Katalin szólt arról is, hogy a munkahelyi bölcsődék finanszírozása azonos lesz a többiével, és a családi bölcsődéké is 700 ezerről 758 ezer forintra emelkedik.

A dolgozók fejlesztése is garantált

Kovácsné Bárány Ildikó bölcsődei ügyekért felelős miniszteri biztos arról beszélt, hogy folytatódik a bölcsődei hálózat építése, azért, hogy a férőhely hiánya ne akadályozza a szülők munkavállalását. Fontos szempont, hogy a meglévő intézmények is megfeleljenek a modern kori elvárásoknak. Hangsúlyozta: a bölcsődefejlesztés komplex, a szakmai fejlődést és fejlesztést is garantálja.

– A bölcsődefejlesztési program egy családtámogatási forma, amely abban nyújt segítséget a szülőknek, hogy megtalálhassák a munka és a család közötti egyensúlyt, miközben gyermekük biztonságban van – mutatott rá a miniszteri biztos.