December végéig felfüggesztette a diákhitelek törlesztését a Diákhitel Központ. Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár Magyar Pétert, a Diákhitelt Központ vezetőjét kérdezte a témában, melyről saját közösségi oldalán számolt be egy videóban.

– A törlesztés felfüggesztése automatikusan, vagy kérelemre történik?

Automatikus, tehát a hallgatóknak nem kell kérvényt vagy nyilatkozatot benyújtaniuk.

– Mit tegyen, aki továbbra is fizetné a törlesztést?

Ehhez nem kell nyilatkozat vagy kérvény, bármilyen befizetést előtörlesztésként számolnak el a hallgatónál.

– Később kell késedelmi kamatot fizetnie annak, aki felfüggeszti a törlesztését?

Késedelmi kamatot nem kell fizetnie, mivel késedelem nem történhet a moratórium alatt. Az viszont fontos információ, hogy a Diákhitel1 ügyleti kamata 1,99 százalékos. Ezt kell majd kifizetni a moratórium után. A Diákhitel2 viszont teljesen kamatmentes.

– Mi a legnagyobb tévhit a diákhitellel kapcsolatban?

Több is van, de a legnagyobb talán az, hogy ez egy normál hitel, hasonló a kereskedelmi banki kölcsönökhöz. Pedig jelentősen különbözik azoktól, hiszen a diákhitel alacsony kamatozású, hitelbírálat nélkül lehet felvenni és a törlesztési lehetősége flexibilis. Családtámogatási kedvezmények is kapcsolódik hozzá: ha családban megszületik a második gyermek, akkor az édesanya diákhitelének felét, a harmadik gyermek után a teljes hitelét elengedik.

– A moratórium mellett, a vészhelyzet ideje alatt számíthatnak egyéb segítségre a hallgatók?

Hosszabb lett a Diákhitel1 igénylési határideje, ezzel a lehetőséggel több száz hallgató élt. A kormány és a központ újabb segítség kidolgozásán dolgozik.

– Aki most kerül nehéz helyzetbe, hogyan juthat a leggyorsabban segítséghez?

Online, néhány perc alatt elintézheti a hitelkérelmet, ehhez csak a Neptun kódra és egy ügyfélkapu azonosítóra van szükség.