Tizenhárom éves pécsi fiú nyert filmes díjat Cannes-ban - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Tizenhárom éves pécsi fiú nyert filmes díjat Cannes-ban

szabadpecs.hu, bama.hu
2019. máj. 23. 8:02
Életmód

Megnyerte a Legígéretesebb Fiatal Filmes díjat Cannes-ban egy tizenhárom éves pécsi fiú. A Soha című, mobiltelefonnal forgatott kisfilmet Ábel egy családi összejövetelen kezdte el forgatni, és az öccsét filmezte, ebből állt össze végül a rövidfilm.

“Százados Ábel Cannes-ban, a World Peace and Tolerance Institute Awards díjkiosztó ünnepségen Soha című mobiltelefonnal forgatott kisfilmjéért ma megkapta a Most Promising Young Filmmaker azaz a Legígéretesebb Fiatal Filmes díjat. Az elismerést a nemzetközi zsűri nevében Professor Karl Bardosh adta át az American Pavilion-ban” – adta hírül Facebook-oldalán Ábel édesanyja, Százados Éva.

A fiú még csak 14 éves, de a Soha című alkotása komoly témát dolgoz fel: az öngyilkosságot. Egy fiút mutat be, aki a párkányon ül, majd leugrik. A film végén felirat figyelmeztet arra, hogy figyeljünk egymásra.

– Úgy gondolom, ez a téma sokakat érint, sokszor lehet hallani róla, ezért választottam – magyarázta Százados Ábel, a Jurisics Miklós Általános Iskola hetedik osztályos tanulója.

– Családi összejövetel volt nálunk, és én kint voltam a teraszon – mesélte. – Jó volt a helyszín, szépek voltak a fények, tehát minden adott volt a filmezéshez. Kihívtam a lakásból az öcsémet, Olivért, és megkértem, hogy üljön fel a párkányra – idézte fel a bama.hu-nak Ábel.

Egy vakterasz volt alattuk, így tudták megoldani, hogy úgy tűnjön, mintha tényleg leugrana a fiú. Ezután minden jött magától, a szülők még csak azt sem tudták, mit csinálnak addig, amíg Ábel meg nem mutatta a végeredményt.

– Mindent csak egyszer vettünk fel, így maga a forgatás kevesebb időt vett igénybe, mint utána a szerkesztés, amit szintén a telefonon végeztem – mesélte az ifjú filmes.

Az alkotás nem a versenyre készült, arról később szólt neki a nagybátyja, és úgy döntött, benevez rá. A jelentkezés nem volt zökkenőmentes, kétszer is visszaküldték a filmet, mert nem volt megfelelő a formátuma.