A legfontosabb kérdés, hogy mire és mikor fogjuk használni a megálmodott teraszt? Hol helyezkedjen el, mekkora legyen a mérete, a tájolása? Hol legyenek bejáratok, közlekedési útvonalak? Csak kinti étkezéshez vagy pihenéshez, szórakozáshoz szeretnénk használni? Ezek a kérdések nagyban befolyásolják a költségvetési tervünket, majd a terasz kialakítását.

Kezdjük el időben a tervezést

– Érdemes a felújításhoz a szakembereket időben felkeresni, ajánlatot kérni, tájékozódni, hogy pontosan milyen típusú teraszépítés a profiljuk, mert nagyon eltérő irányzatok vannak, nem beszélve a minőségi eltérésekről – kezdi Berényiné Szegedi Katalin, a Beta-Diamond Kft. lakberendezője. – Más paraméterekkel rendelkezik egy fa pergolás terasz például, amely az idő múlásával veszít műszaki tulajdonságaiból. A professzionális alumínium szerkezetes teraszok élettartama viszont igen hosszú. Érdemes referenciákat és leírást kérni a műszaki paraméterekről.

Terasz minden évszakra

Katalin szerint a teraszépítésnél lehetőleg komplex megoldásban gondolkodjunk.

– Az időjárás változékonysága miatt minden nem kívánt kellemetlenséggel számolnunk kell. Ezért is nagyon divatosak manapság a négyévszakos teraszbeépítések. Ezek megvédik bútorainkat, dekorációinkat az esőtől, a hótól, a széltől és a túlzott napsugárzástól. Az alumínium szerkezettel épített, edzett vagy hőszigetelt üvegfalakkal védett teraszon a pihenés igazi kikapcsolódás. Az üvegfalak lapozva kihajthatóak vagy eltolhatóak, így a melegebb hónapokban a terasz falait teljesen megnyithatjuk, fokozva az élményt, hogy a szabadban vagyunk. Zárt állapotban sincsenek zavaró keretek, nyitásnál pedig nem veszítünk a térből és a teljes kert látványa elénk tárul.

Fontos a szakemberek összehangolása

– A teraszfelújítás egyik sarkalatos pontja a költségvetés – veszi át a szót Horváth Norbert, a Vesta Home cégtulajdonosa. – Nagyon sokszor beleesünk abba a hibába, hogy valamelyik közösségi oldalon beleszeretünk egy gyönyörű terasz látványtervébe, ugyanakkor a vágyott termékek megvásárlásához szükséges anyagi bázis negyede sincs a birtokunkban. Fontos tisztázni az elképzeléseinket, konkrét tervekkel érkezni, majd megadni egy keretet, amely a rendelkezésünkre áll. A szakmunkások összehangolása is kiemelt feladat, hiszen ezen is sokat spórolhatunk. Érdemes egy már összeszokott csapattal dolgozni, így gördülékenyebben mehet a munka.

Támogatással könnyebb

Norbert kiemeli, hogy sok ügyfelük igénybe veszi az Otthonfelújítási támogatást.

– Mindenképp érdemes kihasználni ezt a lehetőséget, hiszen 3 millió forint visszaigényelhető támogatást kaphatnak a családok. Érdemes olyan kivitelező csapatot választani, akik ezt az egész folyamatot átfogóan tudják intézni: segítenek a szerződés megírásában, tudják, hogyan szól a jogszabály, stb. Ezután következhet az anyagkiválasztás és a további teendők. Célszerű odafigyelni arra, hogy megfelelően osszuk be a teraszfelújításra szánt büdzsét. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az ügyfél maga intézi a kiválasztást, megvásárol egy gyönyörű, ám drága csempét és amikor a további munkálatokra kerül sor, ráébred, hogy a többi tervezett dologra már csak a fele pénze maradt meg. Egy teljes menedzsmenttel együttműködve viszont végig a szakemberekkel közösen, irányítottan tudjuk felhasználni az erre szánt összeget.

A minimalista forma a nyerő

– A mai trendek közé a forgólamellás, bioklímás pergolarendszerek, illetve a dizájnos napvitorlarendszerek tartoznak – folytatja Norbert. – Színvilágát tekintve pedig a minimalista, letisztult stílus az ügyfelek kedvence. A műfüves területek is nagyon kedveltek, és bár a magyarok többsége nem kimondottan bevállalós, de már egyre többen merik formabontóbb, merészebb dizájnerbútorokkal berendezni a teraszukat.

– A bioklimatikus motoros pergolarendszer hatalmas erőssége, hogy egyszerre árnyékol, segíti a levegő keringését, és rossz idő esetén motorosan zárt, hőszigetelt tetőt alkot – veszi át a szót Katalin. – Lapozható üveg oldalfalakkal kiegészítve egy teljesen zárt terasz építhető. Gyakori igény mostanában, hogy hőszigetelt teraszt építsünk, amelyhez magas minőségű nyílászáró rendszereket kapcsolunk.

Összességében elmondható, hogy bármely irányba is indulunk el, kellően precízen, tudatosan vágjunk bele a felújításba, hogy megálmodott teraszunk hosszú évekig lehessen családi napjaink örömteli helyszíne.

(fotó: Shutterstock, privát)