Nemzeti Tehetség Program

A Nemzeti Tehetség Program keretében 2015 óta van lehetőség arra, hogy kiemelkedően tehetséges magyar fiatalok egyéni fejlődésük érdekében közvetlenül ösztöndíjtámogatásban részesülhessenek.

A Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíjat a legkülönfélébb területeken, így a művészetek, a sport, valamint a tudomány területein már eredményeket felmutatni tudó tehetséges, 8-35 éves kor közötti fiatalok nyerhetik el. A támogatást felhasználhatják tanulmányaik, továbbképzésük finanszírozására, vagy a korábban számukra nem elérhető tárgyi eszközök – például hangszerek, tudományos segédeszközök – megvásárlására is. A pályázati határidő július körül várható.

Bővebb információ innen letölthető, az aktuális információk pedig a Facebook-oldalon olvasható.

Magyarország jó tanulója, jó sportolója díj

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a "Magyarország jó tanulója, jó sportolója" címmel azon tanulókat és hallgatókat tünteti ki, akik a tanévben kimagasló tanulmányi- és sportteljesítményt nyújtottak.

Az elismerést olyan diákok érdemelhetik ki, akik köznevelési intézményben 5-8., illetve 9-13. évfolyamos tanulók, vagy nappali tagozatos felsőoktatási intézmény hallgatói; jó tanulmányi eredményt érnek el, emellett sportáguk országos bajnokságán vagy nemzetközi versenyén a legjobb hatban végeznek.

A díjazottak elismerő miniszteri oklevelet kapnak az elért kimagasló tanulmányi- és sportteljesítményükért. Tavaly több mint 650 fiatal érdemelte ki a Magyarország jó tanulója, jó sportolója díjat.

A benyújtási határidő március végén van, eredményhirdetés június körül várható.

Snétberger Zenei Tehetség Központ

A Snétberger Zenei Tehetség Központ idén júniusban már a 10. évfolyamát indítja el. Minden évben hatvan zeneileg tehetséges, elsősorban hátrányos helyzetű fiatal kaphat lehetőséget arra, hogy iskolai tanulmányaival párhuzamosan részt vegyen az egyéves tehetséggondozó programban. Az országszerte zajló meghallgatásokon az alapító-művészeti igazgató, Snétberger Ferenc és a zenei mentorok hallgatják meg a jelentkezőket, akik közül kiválasztják a legjobb diákokat.

A meghallgatásra jelentkezhetnek mindazok, akik hangszeren vagy éneklésben tehetségesek, elmúltak 12 évesek, de még nincsenek 22 évesek, jazz és klasszikus zenét szeretnének tanulni világhírű zenészektől ösztöndíjasként, költségek nélkül. A sikeres felvételi után egy éven át ösztöndíjas diákként tanulhatnak a fiatalok az intézményben.

Felvételiket minden év februárjában szerveznek, a képzés pedig júniusban kezdődik.

Bővebb információ: https://www.snetbergercenter.org/hu/Legyel-a-diakunk

Stipendium Peregrinum ösztöndíj

A Nemzeti Tehetség Központ ösztöndíja azon kiemelkedő tehetségeknek szól, akik képességeik, tudásuk alapján a világ legrangosabb egyetemeire készülnek felvételizni, és vállalják, hogy megszerzett tudásukat tanulmányaik alatt és azt követően hasznosítani fogják Magyarországon.

A pályázat „A” komponense lehetővé teszi, hogy a legrangosabb egyetemek személyes felvételi vizsgájára a nehéz anyagi helyzetű tehetséges fiatalok is eljussanak. A nyertesek listáját a Nemzeti Tehetség Központ decemberben hozta nyilvánosságra. A „B” komponensre azok a legkiemelkedőbb tehetségű fiatalok pályázhatnak, akik a világ legrangosabb egyetemeire már felvételt nyertek. Első alkalommal májusban ítélik oda az ösztöndíjat.

Felvételiket minden év februárjában szerveznek, a képzés pedig júniusban kezdődik.

Bővebb információ: https://www.nemzetitehetsegkozpont.hu/stipendium-peregrinum

Útravaló Ösztöndíjprogram – Út a középiskolába és Út az érettségihez

Az Út a középiskolába alprogram célja a részt vevő tanulók felkészítése érettségit adó középiskolában való továbbtanulásra.

Az Út az érettségihez alprogram célja pedig a részt vevő tanulók támogatása a középiskola sikeres befejezésében, a sikeres érettségi vizsga és a felsőoktatási intézménybe történő felvétel elősegítése.

A pályázati határidő szeptember körül várható.

Bővebb információ innen letölthető.

Nyelvtanulás támogatása

A Matheidesz Mária Minőségi Díjat a Nyelviskolák Szakmai Egyesülete hirdeti meg nyelvtanuló diákok számára. A 9-13. évfolyamon tanuló diákok pályázhatnak a díjra, amelynek célja a magyarországi nyelvtanulás támogatása.

A pályázónak be kell számolnia arról, hogyan fejleszti a nyelvtudását az iskolai tanórákon kívül. Ismertethet bármilyen, az idegennyelv-tanuláshoz kapcsolódó sikeresen megvalósított projektet, feladatot vagy ötletet, mely követendő példaként szolgálhat mások számára is. A díjjal járó anyagi elismerés összege nettó 100 ezer forint. Pályázati határidő: 2020. március 18.

Bővebb információ: mmmdij@nyelviskola.hu

Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány

A Kárpát-medencei Tehetségkutató Alapítvány tehetségkutató programja olyan Kárpát-medencei, tehetséges 14-30 éves fiatalokat támogat, akik kimagasló tanulmányi eredménnyel rendelkeznek, országos, illetve megyei tanulmányi-, sport- vagy művészeti versenyeken dobogós helyezést értek el, vagy eredményeiket publikálták, illetve kitartóak és elkötelezett a céljaik megvalósítása iránt.

A kiválasztott tehetségek fejlődését mentorok segítik, minden támogatott egyéni fejlesztést kap, közülük van, aki rendszeres ösztöndíjban is részesülhet.

Bővebb információ: https://kmta.hu/

Bursa Hungarica

A Bursa Hungarica ösztöndíjat azok a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló, felsőoktatásban tanuló fiatalok kaphatnak, akik a települési önkormányzat illetékességi területén lakóhellyel rendelkeznek, és teljes idejű, nappali tagozatos képzésben vesznek részt felsőoktatási intézményben.

Évente összesen 2 milliárd forint ösztöndíjban részesül több mint 22 000 pályázó.

A pályázati határidő október körül várható.

Bővebb információ: http://www.emet.gov.hu/hatter_1/bursa_hungarica/

(fotó: Shutterstock)