Miközben Budapesten stagnált a kereslet, a vizsgált vidéki városokban átlagosan öt százalékkal nőtt az eladó lakóingatlanok iránt – adta hírül az Ingatlan.com és a Money.hu közös elemzésének eredményét a Magyar Nemzet.

– A vidéki lakáspiac évek óta egyre élénkebb, most pedig a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) bővítése adott újabb lökést a keresletnek. A legtöbb nagyvárosban a júniusi visszaesést és kivárást júliusban felváltotta az érdeklődés növekedése – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

A kutatásból kiderül, hogy a lakások iránti kereslet a szóban forgó időszakban Tatabányán 36 százalékkal, Dunaújvárosban 30, Békéscsabán pedig 21 százalékkal nőtt. A vizsgált vidéki települések többségében élénkült az érdeklődés, és csak néhány városban – például Nyíregyházán, Szolnokon és Szekszárdon – volt csökkenés.

Legalább egy szobával több

Az elemzés azt is megvizsgálta, hogy a különböző városokban július 1-jétől a kétgyermekes családoknak járó tízmillió forintos államilag támogatott lakáshitel és a gyermekek után járó 1,43 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás összege hány négyzetméterre elég.

Az Ingatlan.com kínálati adatai szerint a 11,43 millióból Salgótarjánban több mint 90 négyzetméter jön ki, Hódmezővásárhelyen ez az összeg közel 50 négyzetméterre, Békéscsabán pedig 48 négyzetméterre elég. Még az országon belül legdrágábbnak számító Budapesten is 16 négyzetméterrel, vagyis egy szobával nagyobb lakáshoz juthatnak az érintettek.

(fotó: Shutterstock)