– Minden bizonnyal megközelítjük, sőt el is érhetjük a válság előtti csúcsév, 2008 eredményét, amikor mintegy kilencszáz házat adott át a készházas szakma. A kivitelező cégek naptára teljesen betelt, már csak a jövő évre tudnak házépítést vállalni – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Kárpáti József, a Környezettudatos és Szerelt Technológiás Szakmai Tagozat, a Makész elnöke.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége tagozata márpedig az időtényezőt különösen fontosnak tartja, hiszen a kedvezményes, ötszázalékos lakásáfa – jelen állás szerint – 2020. január 1-jével ismét visszaáll 27 százalékra. Mivel Kárpáti József elmondása szerint egy ház bekerülési költségét már nem érdemes negyvenmillió forint alatt számítani, ez bizony súlyos milliókat jelent a megrendelőknek.

Nem véletlen, hogy bár az idei évben „levegőt venni sincs idejük” a készházas csapatoknak, a Makész elnökének tapasztalatai szerint a legtöbb cégnél negyedére-ötödére estek vissza a megrendelések az előző évi mennyiséghez viszonyítva. Kárpáti József a sok millió forintot kitevő áfakülönbözet alóli mentesülés érdekében azt javasolta, hogy aki még ősszel le tud szerződni egy megbízható vállalkozással, és előre, december 31-ig befizeti lényegé­ben a teljes ház bekerülési költségét, az még a kedvezményes áfával tudja megfizetni a ház árát.

– Bevett módszer ilyen esetben, hogy ügyvédi közreműködéssel zároltatják az összeget a cég számláján, amelyet a kivitelező csak az ügyfél házának építéséhez tud felhasználni – mutatott rá a szakmai tagozat elnöke, hozzátéve azonban, hogy ez a lehetőség a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel (CSOK) és a hitellel építkezők számára nem működik, hiszen ott a bank csak az építkezés folyamán, a készültséggel arányosan utalja ki a szükséges összegeket.

A sok megrendelés miatt a néhány hónapos, fél éven belüli kivitelezési idők jócskán kitolódtak, amire a tagozatvezető bevallása szerint nem büszke a szerelt technológiás szakma. Versenyelőnye csupán azért van a készházaknak, mivel a hagyományos házak kivitelezése is jelentős csúszásokat szenved.

Sokak számára még mindig meglepő, de az árakban sincs lényegi különbség, azaz a könnyűszerkezetes házak négyzetméterára nagyjából megegyezik a téglaházakéval. Kárpáti József úgy számolt, hogy a minimális hőszigetelési követelményeknek megfelelő, 100 négyzetméter alapterületű földszintes ház bekerülési költsége négyzetméterenként mintegy 350-380 ezer forint.