Ösztöndíj a tehetséggondozásért és a felzárkóztatásért - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Ösztöndíj a tehetséggondozásért és a felzárkóztatásért

EMMI, fotó: Máthé Zoltán/MTI
2020. máj. 19. 9:59
Támogatások, kedvezmények

Megjelent az Arany János Programok megvalósítását szolgáló ösztöndíj támogatás rendjéről, illetve feltételeiről szóló Kormányrendelet, valamint az Arany János Tehetséggondozó Programban és az Arany János Kollégiumi Programban nyújtott ösztöndíj kifizetéséhez szükséges többletforrást biztosító Kormányhatározat – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A 2022/2023-as tanévtől bevezetendő, tanulmányi eredmény alapján havi 20-40 000 forint közötti tanulmányi ösztöndíj a Programok által biztosított komplex pedagógiai támogatásba integráltan sokkal eredményesebb lehet, mint különálló juttatásként. A kormány erre éves szinten több mint 800 millió forintot biztosít.

A kormányrendelet megalkotása és a többletforrás biztosítása a tehetséges, ugyanakkor hátrányos helyzetű, köztük roma származású tanulók eredményes középfokú előrehaladását, lemorzsolódásának megelőzését célzó Arany János Programok továbbfejlesztését jelenti. Az Arany János Programok eredményességét az elmúlt években végzett vizsgálatok is alátámasztották, mivel ezek nélkül a tanulók mintegy negyede alacsonyabb képzési szinten vagy valószínűleg egyáltalán nem tanult volna tovább. Az Arany János Programokban tanévenként több mint 3000 tanuló vesz részt.

A programban résztvevő szakképző intézmények 2020 szeptemberétől az új szakképzési ösztöndíjrendszer részesei lesznek, az ösztöndíjat felmenő rendszerben vezetik be – zárul a tárca közleménye.