Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott, „Enjoy Art!” mottóval fémjelzett program másik pilléreként májusban elindult a www.okosmozi.hu online tudástár, mely a filmben Milorad Krstic rendező által újraértelmezett 300 művészeti alkotásról és annak eredetijéről mesél, segítve, hogy az élményből tanulás legyen, a tanulásból pedig élmény.

Miként segítheti a kortárs film és a közösségi média a művészetoktatást? Ezt értékelték a tanárok, diákok, alkotók és újságírók részvételével az OkosMozi ankéton az Uránia Nemzeti Filmszínházban csütörtökön.

– A film izgalmas története, lendületes képsorai játékosan vezetik be a nézőt a képzőművészet, a színházművészet, a film- és a cirkuszművészet, a zene, az építészet és a dizájn világába. A filmvetítések így az ismeretbővítésre, az élmény alapú tanulásra, valamint a mozilátogatás kultúrájával való ismerkedésre is lehetőséget adnak – fogalmazott Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára.

– A lényeg, hogy a lexikai tudást élménybe ágyazva adjuk át – jelentette ki László Marcell animációs rendező, az OkosMozi alkotója. – Az OkosMozi nem csak webhely, hanem virtuális és valós találkozásokra és tudásszerzésre épülő közösségi folyamat – tette hozzá Kurdy-Fehér János, a Ruben Brandt film producere, az OkosMozi projekt vezetője.

Az OkosMozi a mozivászontól vezeti több lépcsős interaktív folyamaton keresztül a diákokat a művészet mélyebb ismeretei felé. Virtuálisan, Kamarás Ivánnal indul a folyamat, aki a filmelőzetesben egy vlogger stílusában mondja el, hogy miként, és mire való az OkosMozi. Ezt követi a Ruben Brandt film vetítése, majd a közönségtalálkozó az alkotókkal, filmes és művészeti szakértőkkel, amelyet szabadon követhet a diákok és a tanárok megbeszélése a látottakról, bevonva az okosmozi.hu tudástár képi, filmes és szöveges információit.