Elindult a Szülők Háza Digitális Bölcsőde. Kihez, kinek szól a közösségi oldalon követhető programsorozat?

– Az a célunk, hogy az otthon maradt bölcsis korú gyermekeknek előre tervezhető programokat szervezzünk napirenddel, interaktív, élő műsorokkal. Szerintem erre most nagyon nagy szükség van. A Szülők Háza 15 évvel ezelőtt indult, a kezdeményezés egy válasz volt az akkor felmerült igényekre. A hagyományos közösségek, a nagy családok felbomlottak, sok szülő élt izoláltan. Nem igazán voltak közösségi helyek, az anyukák és az apukák legfeljebb csak a játszótéren beszélgethettek egymással. Akkor találtuk ki, hogy legyen egy olyan helyszín, ahol kicsik és nagyok belekóstolhatnak a bölcsis életbe, és a szülők válaszokat is kaphatnak a kérdéseikre. Pszichológussal, életvezetési tanácsadóval beszélgethetnek, sőt, munkajogász, táplálkozási szakértő is volt a műhelyben. A programot az Európai Unió is felfedezte, és megkaptuk a legjobb szülő-támogató módszertan minősítést. Most megint egy aktuális helyzetre reagálunk.

Mi az első napok tapasztalata?

– Az első három órában csaknem 1300 látogatónk volt. Sok bölcsőde bezárt a korlátozás miatt, a legtöbb család otthon vészeli át ezt az időt. A világhálónak köszönhetően nemcsak az országhatáron belül, hanem a határon kívül élő magyar ajkú családok is bekapcsolódhatnak a programjainkba. Reggel nyolctól délután ötig élőben találkozunk a gyerekekkel és a szüleikkel. Azonos órában mindig ugyanazok a szakemberek tartják a foglalkozásokat. Nekik is furcsa ez a helyzet, hiszen teljesen más élőben mozgósítani egy csoportot, mint egy üres szobából, visszajelzés nélkül motiválni.

Hogy épül fel a napirend?

– A pontos, órára lebontott programokat a szulokhaza.hu/digitalisbolcsode oldalon találják az érdeklődők, az aktuális foglalkozásokra pedig a Szülők Háza Digitális Bölcsőde Facebook oldalunkon lehet bekapcsolódni. Reggel nyolckor indulunk. Aki velünk tart, közösen ébredhet Dittével, majd Bogival muzsikálhatnak, énekelhetnek a gyerekek. 10 és 11 óra között Zsófi tornáztatja a kicsiket, akik aztán Ditte kézműves foglalkozásába kapcsolódhatnak be. 12 órakor kezdődik a NapiNagyi, amikor nagyszülők mesélnek a gyerekeknek. Telefonnal felvett, vagy videós anyagokat játszunk le, de híres nagyszülőket is felkerestünk.

A felnőtteknek is segítenek?

– Abban bízva, hogy 14 órától már alszanak a gyerekek, megkezdjük a Ti küldtétek válogatást. Ide hasznos főzési vagy varrási tippeket várunk, de tulajdonképpen bármit, amiről a szülők úgy gondolják, hogy másoknak segíthetnek. 15 órától ismét a kicsikkel foglalkozunk, de 16 órától újra a szülőké a terep. A NapiMamiban a szülőket érdeklő témákat vitatjuk meg, ebben az idősávban én beszélgetek a vendégekkel. Sok éve foglalkozom tanácsadással, és krízis coach is vagyok. Családokat érintő problémákat vitatunk meg, lehet majd kérdezni, és szívesen veszem a témajavaslatokat is. Csatlakozott a kezdeményezéshez a Magyar Védőnők Országos Egyesülete, egy dietetikus pedig abban segít, hogy a gyerekek és a szüleik is formában maradjanak az otthon töltött idő alatt. Lesz gyermekorvos vendégünk is. A szulokhaza@szulokhaza.hu oldalon várom a kérdéseket és az ötleteket.

Sok felületen népszerű emberek is üzennek, bemutatják, náluk, hogyan telnek a mindennapok a korlátozás alatt. Ilyet terveznek?

– Péntekenként ismert és elismert emberekkel beszélgetek arról, hogy rájuk és a párkapcsolatukra milyen hatással van a bezártság. Több kedvelt művésszel tárgyalunk. Szombatonként pedig a Szülők Háza Pódiumon igazi fesztiválhangulatot teremtünk, zenészek online koncertet adnak nekünk. Rajtunk tehát nem múlik, hogy minél könnyebben vészeljük át ezt az időszakot. De az a tervünk, hogy a járvány elmúltával tovább működtetjük a digitális bölcsit, hiszen sok 1-3 éves korú kisgyermek nem jár bölcsődébe, és ily módon szólhatunk a külföldön élő, magyar ajkú gyermekekhez is.