Az önkéntesszervező vezető toborozza a nagyszabású Passió 2020 előadás szereplőit is: április 4-én 2020 önkéntes jeleníti meg a kétezer évvel ezelőtti Jeruzsálem népét és Jézus szenvedéstörténetének tanúit.

Hosszas egyeztetés, sok telefon- és sms-váltás után sikerült csak beszélnünk. Mindig ilyen zsúfolt egy önkéntesszervező élete?

– Ha nem is mindig, de gyakran. Jelen pillanatban a Passió 2020-ra, mely a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus előrendezvénye, toborzunk 2020 önkéntest. Eddig meghatároztuk a próbák és az előadások időpontjait, a szereplők bevonásának részleteit. Most igyekszünk elérni azokat a csoportokat, akiket érdekelhet ez a játék.

Kiket keresnek?

– A Passió 2020 az önkéntesség egy speciális lehetősége. Általában a különböző szervezetek terveinek lebonyolításhoz, megvalósításához keresünk vállalkozó szellemű embereket. A Passió is ilyen, csak a feladat lesz más. Nem végrehajtói feladatokat kapnak ugyanis az önkéntesek, hanem lehetőségük lesz arra, hogy egy óriási rendezvényen szereplőként vegyenek részt. Mindenféle előképzettség nélkül egy hatalmas színpadi produkció létrehozói lehetnek kortól és nemtől függetlenül.

Mesélne egy kicsit az előadásról?

– A Papp László Budapest Sportarénában 2020. április 4-én 15 órakor és 19 órakor kezdődik egy-egy előadás. A teljes küzdőtér előadótérré alakul. A történetben 2020 jelmezes fellépő jeleníti meg a kétezer évvel ezelőtti Jeruzsálem népét és Jézus szenvedéstörténetének minden szereplőjét. Összesen három próba előzi meg a játékot, amikor ez a 2020 főből álló „tömeg” Meskó Zsolt rendező elképzelései alapján színjátszó társulattá alakul. Az első találkozó március 21-én, szombaton lesz, a második március 28-án, az utolsó pedig az előadást megelőző pénteken. Ekkor osztjuk ki a ruhákat és tartjuk a jelmezes próbát is.

Meddig lehet jelentkezni?

– A toborzás február 26-án éjfélig tart, a Passio2020.hu internetes oldalon várjuk az érdeklődőket. Eddig több mint 500-an jelentkeztek. A résztvevőknek ajándékkal készülünk, a korhű jelmezek mellé a próbák alatt az étkezést is biztosítjuk. És persze mindenki megkapja az Európa legnagyobb passiójátékában való részvételét igazoló, névre szóló oklevelét is.

Nem ez az első ilyen nagy szervezése, a vizes világbajnokságra is sok önkéntest toborzott.

– Igen, ott az ország több mint 500 településéről, 3500 önkéntessel dolgoztunk. Az önkéntességnek egyébként nagy hagyományai vannak az európai kultúrában, az elmúlt évtized alatt pedig egyre népszerűbb lett.

Mi motiválja a jelentkezőket? A téma, a segítő szándék, vagy valami más?

– Különböző okok miatt önkénteskednek az emberek, és attól függően, hogy a társadalom milyen tevékenységébe kapcsolódnak be, ezek a motivációk változnak. Másért önkénteskednek a katasztrófa- vagy árvízvédelemben részt vevők, az egészségügyben, vagy a hajléktalanok segítésében tevékenykedők. Egyre népszerűbb a szerepük a kultúra és a sport területen is. Ami közös, az az, hogy ezek az emberek szeretnének hozzájárulni ahhoz, amivel egyetértenek, amivel közösséget tudnak vállalni, de a mindennapi életükön, munkájukon, tevékenységükön túlmutat. Sokan az önkifejezésük egyik formájaként élik meg ezt a lehetőséget, illetve a társadalmi szolidaritás sem elhanyagolható szempont. Tapasztalatokkal, élményekkel, kompetenciákkal gazdagodnak.

Csak a szervezett munkát tekintjük önkéntességnek, vagy az idős néninek segítő szomszéd is ezt a tábort gazdagítja?

– Önkéntesség az, ami a saját családunkon és baráti társaságunkon kívül álló személyek és szervezetek megsegítésére irányul.

Aki szeretne önkénteskedni, hol és hogyan csatlakozhat valamely szervezethez?

– Különböző civil szervezetek hirdetnek meg lehetőségeket, de például a Passió 2020-at támogató Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.-nél is van önkéntes programunk. Családi értékeket népszerűsítő rendezvényeink mellett múzeumokban, fesztiválokon is segítünk. A múzeumi program keretében például több ezer naptárt osztottunk ki Budapest és az ország 19 nagy múzeumában. Kelengyecsomagot állítunk össze, fesztiválokon kézművesfoglalkozásokon segítünk, de a Családbaráthely Védjegy gála megszervezésében, lebonyolításában is önkéntesek voltak velünk. A CSBO programjainak fontos értéke, hogy a családok együtt tevékenykednek, a generációk közös élményeket szereznek.