A Családbarát Magyarország Központ által alapított elismerésről Dr. Szuromi-Kovács Ágnes ügyvezető beszélt a Duna TV Család-barát magazinműsorában.  

– A 2016-ban létrehozott Önként Jöttem díjjal minden évben olyan szervezetek munkáját szeretnénk elismerni, akik legalább egy éve végeznek társadalmilag hasznos munkát teljesen önkéntes alapon, mindenfajta ellenszolgáltatás nélkül – ismertette az ügyvezető.  

Dr. Szuromi-Kovács Ágnes elmondta, hogy a korábbi években a jelölés és a szavazás a Családbarát Magyarország Központon belül zajlott, és pusztán a díj kihirdetése volt sajtónyilvános, idén azonban megnyitották a jelölési és szavazási lehetőséget a nagyközönség számára is.   

– Kettős célja van az Önként Jöttem díjnak: egyrészt az önkéntességre, mint fogalomra szeretnénk felhívni a figyelmet, és szeretnénk elismerni ezt a munkát. Másrészt arra ösztönzünk mindenkit a díjjal, hogy nézzenek körül a környezetükben, nézzék meg, hogy melyek azok a szervezetek, amelyek ilyen munkát végeznek. Hátha ezzel kedvet kapnak, és bevonódnak az önkéntes munkába is – fogalmazott a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője. 

Az önkéntesség hasznos a fiataloknak  

– Az ifjúsági közösségi szolgálat segít a fiataloknak megismerni a munka világát – erről Annus Gábor, a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója beszélt a műsor további részében.  

– Ezzel gyakorlati tapasztalatot szerezhetnek arról, hogyan is néz ki egy munkahely. Ráadásul, mivel általában a kötelező 50 órás gyakorlatot nem egy helyen töltik, sok munkahelyre kapnak bepillantást, ami a későbbi pályaválasztásukhoz is komoly segítséget nyújthat – mondta a szakmai igazgató.  

Annus Gábor emlékeztetett rá: az 50 órányi önkéntesség elvégzése feltétele az érettségi vizsgának. Tanítási napokon egyszerre 3 órát, nem tanítási napokon pedig maximum 5 órát lehet önkénteskedni.   

Elmondta, hogy rendszeresen érkeznek fiatalok a Családbarát Magyarország Központhoz is, ahol betekinthetnek az ifjúságüggyel, a családüggyel, az idősüggyel, a munka és magánélet összehangolásával, a családi életre neveléssel, illetve a nagycsaládok segítésével kapcsolatos munkába.   

– Végzünk kevésbé látványos feladatokat is, például kutatásokat készítünk, viszont vannak olyan tevékenységeink is, amikbe be tudnak kapcsolódni a fiatalok. Ilyenek például a szakmai, szemléletformáló rendezvényeink, konferenciáink, képzéseink. Itt olyan témákkal foglalkozunk, mint az örökbefogadás és a családi életre nevelés. A pályaorientációs programunk, illetve a pénzügyi tudatosságot fejlesztő programunk pedig kifejezetten középiskolásoknak szól – részletezte a Családbarát Magyarország Központ szakmai igazgatója.   

– Ezek a témák éppen azt a társadalmi szemléletformálást segítik, amely az ifjúsági közösségi szolgálatnak is célja – hangsúlyozta Annus Gábor.  

 A szakmai igazgatónak telefonon feltehették kérdéseiket a műsor nézői is, akik afelől érdeklődtek, hogy a fiatalok hogyan jelentkezhetnek az intézményhez, ha az ifjúsági közösségi szolgálatuk egy részét itt szeretnék tölteni. Annus Gábor jelezte: a Családbarát Magyarország Központnak, mint fogadó intézménynek az iskolákkal kell szerződésben lennie.   

– Ezért, ha valakinek szimpatikusak vagyunk, akkor az iskolában kell ezt jeleznie a tanárának, vagy felveheti velünk közvetlenül is a kapcsolatot az iksz@csalad.hu email-címen – tudatta Annus Gábor.