„Nekem is érdekes az, hogy ti, gyerekek hogyan látjátok a világot, és hogy milyen kérdéseitek vannak ebben a rendkívüli időszakban. Igyekeztem legjobb tudásomhoz képest válaszolni a kérdésekre, de ti, gyerekek sokszor sokkal nehezebb kérdéseket tesztek fel, mint mi, felnőttek” – kezdte a videóüzenetét az államtitkár a blikk.hu-n.

Marci kérdésére, hogy miért nem mehet óvodába Novák Katalin ezt válaszolta: Biztosan vannak nagyszüleid, akiket szeretsz, és szeretnéd őket és a családodat megvédeni. Most azzal tudsz a legtöbbet segíteni a barátaidnak, a szüleidnek és leginkább a nagyszüleidnek, ha te most otthon maradsz. Mert van egy olyan járvány – ezt úgy nevezik, hogy koronavírus járvány –, amivel meg tudjuk betegíteni egymást.

„Most azzal tudsz a legtöbbet segíteni a barátaidnak, a szüleidnek és leginkább a nagyszüleidnek, ha te most otthon maradsz.”

„Kedves Ádám! Talán ez az egyik legnehezebb, hogy most egyedül kell sportolnod vagy csak a családtagokkal. Most nem tudsz találkozni a barátaiddal, a többi gyerekkel, márpedig a foci olyan, hogy akkor igazán jó, ha csapatban tudtok focizni. De ettől még tudsz focizni. Kimehetsz a kertbe, és nyugodtan sportolhatsz, szaladgálhatsz ott. De fontos, hogy ezt beszéld meg a szüleiddel, és amit ők megengednek neked – például hogy egyedül fuss az utcán, azt úgy megtehet, hogy nem mész közel más emberekhez” – mondta Novák Katalin Ádám kérdésre.

Beni azt kérdezte videóüzenetében, hogy a koronavírus-járvány mekkora veszély jelent az emberiségre.

„Pontosan senki nem tudja megmondani azt egyelőre, hogy ez mekkora veszélyt fog jelenteni az emberekre. Mi azért dolgozunk, hogy a lehető legkisebb veszélyt jelentse. De még nem tudunk eleget erről az új koronavírus-járványról ahhoz, hogy meg tudjuk mondani, pontosan mekkora ez a veszély. Nekünk az a feladatunk – neked és nekem is, mindannyiunknak –, hogy ezt a veszélyt csökkentsük. Te azzal tudod, hogy most nem találkozol a nagyszülőkkel, hogy nem mész közel idős emberekhez, és hogy betartod azokat a szabályokat, amiket a szüleid mondanak” – mondta Novák Katalin.

A 13 éves Gergő kérdésre válaszolva az államtitkár elmonda: most nem iskolaszünet van, most is tanulnotok kell. Nekem is van egy 13 éves fiam, úgyhogy tudom, hogy nem olyan egyszerű, amikor otthon egyedül kell tanulni, de bizony tanulni kell, és kaptok is bizonyára feladatokat az iskolából. Ezeket a feladatokat el kell végezni azért, hogy ne kelljen majd osztályt ismételni.

„Csókolom Kati néni. Busa Robi, 13 éves tanuló vagyok Győrből. Születésem óta tüdőbeteg vagyok, cisztás fibrózis a betegségem neve. A mostani vírus miatt veszélyeztetett vagyok. Én itthon vagyok az iskola bezárása miatt, de anyukámnak dolgoznia kell mennie. Anyu attól fél, hogy hazahozza nekem a vírust a munkahelyéről. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen lehetősége van anyunak, hogy ne kelljen dolgoznia, de pénz nélkül se maradjunk. Szabadsága sajnos nem sok van. Anyu azt mondja, hogy táppénzt nem kap utánam, mert csak 12 éves koromig járt. Ha ő menne táppénzre, akkor is csak 1-2 hét lenne megoldva, de addig nem lesz vége a koronavírusnak. Azt kérdezem, milyen lehetősége van Anyukámnak?”

„van egy olyan táppénz lehetőség, amit méltányossági táppénznek neveznek”

„Kedves Robi, nagyon sok erőt kívánok neked a cisztás fibrózissal vívott küzdelemhez, ez az élet bizonyára nem könnyű. Édesanyádnak is nagyon sok erőt kívánok, hogy a hétköznapokban a lehető legtöbbet tudjon segíteni neked. Megértem, hogy neki sem egyszerű most ebben a helyzetben úgy, hogy melletted is legyen, és közben a munkahelyén is helyt kell állnia. Több lehetősége is van. Ha meg tudják beszélni a munkaadójával, hogy hogyan tud otthonról dolgozni úgy, hogy közben rád is vigyázzon, akkor ez is egy lehetőség. Van egy másik lehetőség is: van egy olyan táppénz lehetőség, amit méltányossági táppénznek neveznek. Ezt akkor is kérheti az édesanyád, ha már elmúltál 12 éves. Ha ő ezt a méltányossági táppénzt a kormányhivatalnál igényli, akkor lehetősége van arra, hogy ő ezt a ti nehéz helyzetetekre hivatkozva megkapja akár hosszabb időre is, és át tudjátok vészelni ezt az időszakot” – válaszolt videóüzenetében az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.