Novák Katalin: Addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Novák Katalin: Addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet

Magyar Nemzet, fotó: Förster Tamás
2020. szept. 26. 12:57
Támogatások, kedvezmények

A járványügyi szakemberek véleménye a mérvadó és azok alapján hoz majd döntést a kormány az iskolákról, óvodákról, de egyelőre működtetni kell az országot - mondta a Magyar Nemzetnek Novák Katalin, aki októbert tárca nélküli miniszterként felügyeli a családügyeket.

A leendő miniszter úgy fogalmazott: "Amíg lehet, a gyerekeknek biztosítani kell, hogy járhassanak óvodába és iskolába. [...] Fontos, hogy az ország működhessen, de csak úgy, ha képesek vagyunk betartani a szabályokat és vigyázni egymás egészségére. Addig lesz iskola, amíg biztonságosan fenntartható a helyzet. Egyébként nemcsak hazánkban, de Nyugat-Európában is így van ez."

Novák Katalin közölte, "ha ne adj' isten olyan helyzet áll elő", hogy otthon kell maradni a kisgyerekekkel, erre kiemelten figyelni fognak, hiszen nem várható el, hogy valaki a kisgyermekét egyedül hagyja otthon.

Hozzátette, hogy a nemzeti konzultáció tanulsága az volt, az emberek nem akarják az ország ismételt lezárását. Ha a járványügyi szakemberek álláspontja miatt változtatni kell, akkor mindent meg kell tenni azért, hogy az emberek is megértsék a döntés szükségességét, így kövessék is azokat. (…) Ha az emberek szándéka ellenére vezetünk be védelmi intézkedéseket, nem fogják betartani azokat.

Azt mondta, ő sem szereti a maszkot, érthetőnek tartja, ha az emberek belefáradnak a korlátozásokba, ezért kell elérni, hogy szövetségesek legyenek a védekezésben.

Novák Katalin beszélt arról is, hogy nagyszabású lakásépítési programot tervez indítani a kormány és nem kell félni attól, hogy csökkentik a családtámogatásokat.