Április utolsó hetét minden évben annak szenteli az Egészségügyi Világszervezet, hogy propagálja a lakosság teljes körű immunizációját, ezzel minden korosztályban elősegítse az oltások széles körű alkalmazását a betegségek megelőzése érdekében.

Magyarország e téren jól áll: nálunk az átoltottság aránya magasabb, mint 99 százalék. Ez a szám kiemelkedő más országokkal, még az Egyesült Államokkal összevetve is. Mészner Zsófia infektológus, csecsemő- és gyermekgyógyász, védőoltás specialista az Immunizációs Világhét alkalmából az InfoRádióban arról beszélt, hogy ma már nem a járványok elkerülése, hanem az egészségünk megóvása érdekében adunk védőoltásokat.

Kötelező vakcinák

Magyarországon 12 fertőző megbetegedéssel szemben oltják kötelezően a gyermekeket. Életkoronként ezek a következők:

 • 0-4 hetes kor között: BCG (TBC elleni oltás)
 • 2 hónaposan: DTPa+IPV+Hib+PCV (Diphteria, azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás és pneumococcus elleni oltás)
 • 3 hónaposan: DTPa+IPV+Hib (Diphteria, azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás elleni oltás)
 • 4 hónaposan: DTPa+IPV+Hib+PCV (Diphteria, azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás és pneumococcus elleni oltás)
 • 12 hónaposan: PCV (pneumococcus elleni oltás)
 • 15 hónaposan: MMR (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás)
 • 18 hónaposan: DTPa+IPV+Hib (Diphteria, azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás, Hib okozta gennyes agyhártyagyulladás elleni oltás)
 • 13 és 16 hónaposan: bárányhimlő elleni oltás
 • 6 évesen: DTPa+IPV (Diphteria azaz torokgyík, szamárköhögés, merevgörcs, gyermekbénulás elleni oltás)
 • 11 évesen: MMR+DTap emlékeztető oltás (kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltás)
 • 12 évesen: Hepatitis B (krónikus májbetegségek, májkarcinóma, májzsugor, HBV által okozott megbetegedései elleni oltás).

Szabadon választható oltások

A kötelező oltásokon túl egyéb, szabadon választható védőoltásokat is kérhetnek a szülők:

 • Influenza vírus elleni oltás
 • Meningococcus C baktériumok által okozott agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló oltás
 • Meningococcus B baktériumok által okozott agyhártyagyulladás megelőzésére szolgáló oltás
 • Meningococcus A, C, W 135 és Y törzset tartalmazó oltóanyag
 • Kullancs terjesztette vírusos agyhártyagyulladás elleni oltás
 • Rotavírus elleni, szájon keresztül adható oltóanyag
 • Hepatitis A vírus elleni oltás.

Mi lesz a most időszerű oltásokkal?

A kötelező oltások mellett térítésmentesen biztosítja az állam a serdülő lányok részére a HPV, azaz a humán papilloma vírus elleni védőoltást. Azonban az idén a koronavírus-járvány miatt várhatóan a következő tanévre csúszik át a hetedikes lányok több kampányoltásának második adagja. Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke szintén az InfoRádióban arról beszélt, hogy a gyerekek szeptemberben kaphatják meg a HPV és a hepatitisz elleni vakcinákat is. Hangsúlyozta, hogy a halasztás nem okoz gondot, az immunizáció nem veszít a hatékonyságából.

A 18 hónapos korig kötelező vakcinákat pedig – mint Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív Törzs tájékoztatóján elmondta – most is mindenki időben megkapja, ha nem is megszokott orvosától, hanem összevont körzeti rendeléseken.

Nem csak gyermekeknek

Vannak olyan védőoltások is, amelyek felnőtt, egészséges emberek esetében megelőzhetővé tehetnek fertőző betegségeket. Hatvanöt éves kor felett a Pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladás megelőzése érdekében javasolt védőoltás. Kamaszkorban a Meningococcus baktérium okozta agyhártyagyulladás ellen érdemes védőoltást kérni, illetve minden életkorban ajánlott a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladást okozó vírus elleni vakcina beadatása. Az influenza elleni oltást szintén mindenki kérhet, de az idősebbek számára különösen ajánlott.

„A legveszélyesebb vírus”

Az Egészségügyi Világszervezet 2019 augusztusi jelentése szerint az utóbbi egy évben világszerte nőtt a kanyarós megbetegedések száma, nagyrészt az oltásellenes kampányok miatt. Tavaly az első félévben csaknem 90 ezer kanyarós esetet regisztráltak csak Európában. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főtitkára arra figyelmeztetett, hogy „a vakcinákkal kapcsolatban keringő téves információk épp olyan fertőzőek és veszélyesek, mint maga a betegség". A szervezet oltásokért felelős központjának igazgatója, Kate O'Brien szintén az oltásellenes kampányokat, valamint a rossz egészségügyi ellátórendszereket tette felelőssé a betegség terjedéséért. A WHO tavaly júniusi felmérése szerint a vakcinákba vetett bizalom a szegényebb országokban magas, a fejlett országokban viszont egyre többen kételkednek az oltások hatásosságában.

Kedvenceinkről se feledkezzünk meg

Az Immunizációs Világhét alkalmából érdemes felhívni a figyelmet a kisállatok oltásaira is. Az állatorvosoktól minden felvilágosítást megkaphatunk arról, hogy házi kedvenceinknek mely vakcinákra van szüksége. Íme 4 ok, amiért sosem szabad megfeledkeznünk a kutyák, cicák éves oltásairól:

1. Ez az egészségmegőrzés legmegbízhatóbb módja

Egy rövid séta elég ahhoz, hogy a kórokozók bekerüljenek kutyák, macskák szervezetébe. A bent tartott állatok sem védettek, a „láthatatlan ellenségek” ugyanis akár az utcai ruhán is bekerülhetnek a lakásba.

2. Életmentő lehet

A veszettség elleni oltás nem véletlenül kötelező számos országban, hiszen ez a zoonózis (állatról emberre terjedő, fertőző betegség) halálos. A kutyáknál emellett a szopornyica, a parvovírus vagy a leptospirózis, a macskák esetében a panleukopénia, a herpeszvírus vagy a calicivírus okoz igen súlyos tüneteket, akár maradandó szervi vagy ízületi károsodást.

3. Az oltással a többi embert és állatot is védjük

Felelősségteljes állattartónak lenni nemcsak azt jelenti, hogy a saját kiskedvencünket és saját egészségünket, hanem a többiekét is – emberekét és állatokét egyaránt – védjük. Nemcsak az egészségért teszünk, hanem a betegségek terjesztését is megfékezzük.

4. A megelőzés sokkal biztonságosabb, mint a kezelés

Aranyszabály: megelőzni a betegséget sokkal könnyebb, mint kezelni azt. A vakcinák pedig a megelőzés legbiztosabb eszközei. Sosem szabad megfeledkezni az emlékeztető oltásról sem, hiszen az immunitás idővel gyengül, majd eltűnik.

(Forrás: MTI, WHO, NNK, InfoStart)