A bevallási határidő május 20-án lejár, és azoknál, akik addig nem módosítottak a tervezeten, automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá válik az adóhatóság által készített tervezet.

Idén már harmadik éve nem magunknak kell készítenünk az adóbevallást, hanem elég a NAV által megküldött tervezetet ellenőrizni, ha szükséges, kiegészíteni és jóváhagyni. Tíz nappal a határidő előtt már több mint kétmillió ember nézte meg az adóbevallási tervezetét, közülük csaknem másfélmillióan az interneten tekintették át az iratot, további ötszázhetvenezren postán kapták kézhez.

A bevallási tervezet tartalmazza a gyermekek után járó családi kedvezményt, az első házasok kedvezményét, illetve a súlyos fogyatékosságra vonatkozó kedvezményt is. Az önkéntes pénztárba befizetőket is segíti a magyar adóhivatal azzal, hogy előre kitölti a rendelkezést, még a pénztár számlaszámát is tartalmazza a dokumentum.

Érdemes ugyanakkor mindenkinek ellenőriznie az adatait a bevallás-tervezetben, és megnéznie, hogy minden kedvezmény szerepel-e benne. Emellett ne feledkezzünk el nyilatkozni az adónk 1+1 százalékáról sem: az egyik egy százalékot civil szervezeteknek, a másikat valamelyik egyháznak vagy a Nemzeti Tehetség Programnak lehet felajánlani. A NAV honlapján elérhető az a mintegy harmincezer szervezet, amelyeket támogatni lehet.

Akkor sem kell kétségbe esni, ha esetleg már elfogadtuk az adóbevallásunk tervezetét, ám azóta kiderült, hogy mégis módosítanunk vagy kiegészítenünk kellene az adóbevallást. Ilyenkor a legjobb, ha telefonon vagy személyesen valamelyik NAV ügyfélszolgálati irodában jelezzük a problémát.

Idén már az egyéni vállalkozóknak is elkészítette a NAV az adóbevallás-tervezet, és február helyett nekik is május 20-áig kell kiegészíteni és véglegesíteni azokat. A számukra készített bevallási tervezet csak ajánlat, mivel kizárólag a kifizetők, munkáltatók által beküldött adatokat felhasználva állították össze. Így azt ki kell egészíteni a vállalkozói, az önálló tevékenység jövedelmével, és az ahhoz kapcsolódó fizetési kötelezettségekkel. Náluk akkor sem válik a tervezet automatikusan személyijövedelemadó-bevallássá, ha azt nem egészítik ki. Ezért a NAV hiánypótlásra szólítja fel a vállalkozót, és ha ez elmarad, ötvenezer forint mulasztási bírságot szabhat ki.