1. A nagyszülők többségének a családdal töltött idő a legértékesebb. Örvendeztessük meg őket közös kirándulással, vagy akár egy hosszú hétvégével! Nem szükséges, hogy négycsillagos wellness szállodában töltsük az időt, inkább vigyünk magunkkal társasjátékot, kártyát, teremtsünk minél több alkalmat a beszélgetésre, nézzünk meg együtt egy jó filmet! Fedezzük fel a környéket, kiránduljunk, focizzunk a réten, együnk a szabadban!

2. Amennyire a közös idő, úgy a szívből jövő ajándékok is különleges értékek a nagyszülőknek. Készítsünk jókívánság-gyűjteményt, lehetőleg minél több testvér, gyerek, unoka, unokatestvér, unokaöcs bevonásával! Jó, ha kézzel íródnak a sorok, a rajzok pedig jócskán emelik a csomag értékét! Az összegyűjtött darabokat összefűzhetjük kézzel vagy géppel, de a kis színes papíroknak önálló életük is lehet. Hajtogatva betehetjük őket kicsinosított befőttesüvegbe, de egyesével is csomagolhatjuk a papírokat sok-sok napig tartó bontogatásra, napi örömforrásnak.

3. Ajándékozzunk élményt! Színház- mozi- vagy koncertjegyet, vacsorautalványt, múzeumba vagy kiállításra szóló belépőt mindig szívesen kap az ember! Mert a legtöbben – mi is, nemcsak a nagyszülők! – bár szívesen kimozdulunk, mégsem lépünk ki önként a komfortzónánkból, a megszokott helyeken kívül ritkán látogatunk el máshova. Pedig ha már megtesszük, biztosan jól fog esni!

4. Jeles nagyszülői ünnepre készüljünk valamilyen családi előadással! Ének, egy szép vers, családi történet-előadás, közös kis kamarazenekar, netán tornamutatvány, vagy dekázó rekordkísérlet a fiúunokáktól – ezek a kedves percek örök emléket jelentenek a megajándékozottnak. Hiszen mi lehetne nagyobb ajándék a szándéknál, hogy örömet akarunk szerezni a nagyinak!

5. Rendezzünk meglepetés-ebédet a nagyszülők kedvenc fogásaival! Ha mindenki készül valamilyen étellel, hamar összeáll a menü, már csak a lelkes meglepetés-vendégeknek kell időben megjelenniük a gyanútlan nagyiék ajtaja előtt. A lényeg persze nem a hatalmas trakta, hanem az, hogy lássák, értük jött össze a sok szeretett rokon.

6. Fényképes ajándékok kis kreatívkodással szinte bármilyen formában készíthetők, akár megrendeljük őket, akár mi magunk gyártjuk azokat. A bögre, a falikép, a naptár, a póló, és a hűtőmágnes bár a klasszikusok közé tartoznak, mégis mindig nagy örömet jelentenek. De mi magunk is vasalhatunk erre a célra kinyomtatott fényképet kötényre vagy díszpárnára, de készíthetünk faliórát is a számok helyére ragasztott apró arcképekből. Hobbiboltban kapható, szétszedhető, átlátszó műanyag gömbbe betehetjük egy-egy unoka képét, összeállíthatunk montázst a legjobb családi képekből.

7. Ha a gyermekekkel együtt készülődünk, sok aranyos apróság kerülhet a csomagokba. Öntsünk házicsokit, kezeik lenyomatával készítsünk fantáziaképet, fonjunk alkalomhoz illő, ajtóra kitehető koszorút. Süssünk együtt süteményt, rajzoljunk vagy ragaszunk üdvözlőlapot, mágneslapra gyártsunk egyedi hűtőmágnest. De igazából bármit alkotnak a gyerekek, a nagyszülőknek nem lesz ennél szebb ajándék!


(Fotó: Shutterstock)