A leggyakoribb probléma általában a víz beférkőzése a kopott zsindelyek alá, amely ezáltal károsítja a lentebbi tetőszerkezetet. Ha beszivárog, akkor kezdenek el megjelenni a penészfoltok.

Kopott cserepek

Ha már réginek és megviseltnek tűnik a tető, az az állapotáról is árulkodik. Ha a cserepek, lemezek szélei hullámosak, felhajlottak, vagy repedések, foltok jelentek meg a zsindelyeken, akkor azt intő jelnek kell tekinteni.

Moha

Ha azt látjuk, hogy moha jelenik meg a cserepeken, zsindelyeken, vagy azok között, akkor nagyobb a baj, mint gondolnánk. A moha az árnyékos, nedves helyeken jelenik meg, és ha még eső is esik, a meglévő moha beszívja magába a vizet, így az nem tud elfolyni – a cserepek pedig megrepedhetnek a moha alatt, a víz beszivároghat a cserepek alá, és már jön is a penész.

Ha mohát látunk, akkor azonnal érdemes szakemberhez fordulni, hogy megtisztítsuk a tetőt, ha pedig még nagyobb bajt észlelnek, akkor ideje elkezdeni gyűjteni a tetőcserére - tanácsolja a Lakáskultúra cikke.

Túlkoros tető

Fontos észben tartani, hogy hány éves is a tetőnk. A jobb minőségű anyagokból készült tető is maximum 20 évig bírja – ezután kezdjük el figyelni az intő jeleket. Ám vannak strapabíróbb anyagok is, mint például a palatető. Minden esetben érdemes utánanézni, hogy a saját tetőnk anyaga átlagosan mennyi ideig szavatol.

(fotó: Shutterstock)