2000 és 2014 között Magyarországon 60 százalékkal nőtt a ruhavásárlások száma, és ez a használt ruhák piacán is számottevő növekedést generált – hangzott el a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Vásároljunk tudatosan!

– Ahhoz, hogy csökkentsük a ruhák mennyiségét, az emberek gondolkodásán kellene változtatni – véli Hartai Mihály, a Textrade ruhagyűjtő konténereket működtető cég kommunikációs vezetője. – Egészen más gondolkodás szükséges ugyanis ahhoz, hogy valaki az aktuális divat helyett kevesebb, tartósabb, jobb minőségű ruhadarabokat válasszon – tette hozzá.

– Míg régen téli és nyári kollekció voltak, manapság már 4-5 hetente rukkolnak elő a divatcégek új kollekcióval. Az elmúlt években a fogyasztás bővülésével és a minőség romlásával egyre gyorsabban kerülnek be a ruhadarabok a konténerekbe – tette hozzá Hartai.

Elmondta: jelenleg 1500 használtruha-gyűjtő konténerükben évente 10 ezer tonna ruhát gyűjtenek, ami kétszeres növekedést jelent öt év alatt. A használt ruhákat kiválogatás után külföldre, távol-keleti, afrikai országokba értékesítik.

A Vöröskereszt is kap adományokat

A cég a Vöröskereszttel is együttműködik. A társadalmi szervezet jelentős mennyiségű adományt kap a konténerekből. Wallerné Fekete Judit, a Magyar Vöröskereszt szociális szakmai vezetője az adásban elmondta, hogy szívesen fogadnak használt ruhákat. Téli időszakban a raktáraik megtelnek, de mindig szükség van jó minőségű termékekre.

A Vöröskereszt és más karitatív szervezetek szívesen fogadnak az évszakhoz illő, minőségi ruhákat. Ez azért fontos, hogy ne kelljen azokat hónapokig tárolni. Emellett arra kérik az adományozókat, hogy ha tehetik, akkor nemek vagy korcsoport szerint válogassák szét a termékeket leadás előtt.

A Vöröskereszt területi szervezeteinél havi rendszerességgel tartanak ruhaosztásokat. Tanácsos telefonon érdeklődni az egyes szervezeteknél, hogy tudnak-e éppen az adott időben ruhaadományokat fogadni. A raktárkapacitások szűkössége miatt ugyanis ez nem mindig lehetséges – fogalmazott.

(fotó: Shutterstock)