A gyerekek energiája végtelen, mi már sokszor elfáradunk, amikor ők még mindig csak pörögnek. Rossz időben nehéz ezt megfelelően kezelni, a lakásban fel alá rohangáló csemeték vagy az unalomból egymást piszkáló testvérek pedig igen csak próbára tehetik a türelmünket. Egy ideig leköti őket az önálló – például építő vagy logikai – játék is, a kedvenc társasuk, egy új autópálya építése vagy a babák átöltöztetése, ám idővel megjelenik az igény a nagyobb aktivitást igénylő játékok iránt. Az alábbiakban ezekhez adunk ötleteket, gondoljuk át, hogy melyikhez megfelelőek a lakásunk paraméterei.

Ugráljunk!

Kis lakásban ideális, ám ha nem a földszinten lakunk, akkor nem a legjobb választás az ugrókötél. Csak annyi hely kell hozzá, ahol a kötél biztonságban átfordulhat, tornacipő a lábra, és már indulhat az ugrálás. Ha a gyerekek kitartóan próbálkoznak egyre hosszabb sorozatot elérni, jól el fognak fáradni.

Versenyre fel!

Ez még mindig nem lesz az alsó lakók kedvence, ám a gyerekek számára annál nagyobb móka: talicska, rák- és pókjárás, nyusziugrás vagy medveséta versenyek. Jelöljük ki az útvonalat, a rajt és cél helyét, esetleg kilátásba helyezhetünk a győztesnek járó nyereményt is.

Lufi dobálós

Egy csendesebb elfoglaltság: ha van otthon léggömb, fújjuk fel, kössünk rá csomót és adjuk a gyerekeknek. Kisebbek is bevonhatók a játékban, a lufi remekül felkészít a későbbi labdázásra. A lassú mozgása könnyebben követhető, nem is feltétlenül kell elkapni, elég kicsit beleütni és már repül is tovább. A kicsik figyelmét rendszerint sokáig leköti.

Fújjunk rá!

Ha meguntuk a lufi dobálását, akkor tegyük le a földre. A gyerekeknek úgy kell a kijelölt célba juttatni, hogy nem érhetnek hozzá, arrébb kell fújniuk. A játék pingpong labdával is játszható, ha az asztalra tesszük, egymásnak is „adogathatjuk” mély lélegzetvételekkel továbbítva az asztal két végéről.

Simon mondja

Több gyerekkel is jól játszható, a jól ismert játék mozgásos változata. Egy játékos kiáll és a többieknek utasításokat ad, ám azokat csak akkor kell végrehajtani, ha előtte elhangzik, hogy „Simon mondja”. A fekvőtámaszon át a helyben ugrásig, nyújtózások és törökülés, bármilyen kis helyen elvégezhető mozgást kitalálhatunk. A gyerekek felváltva bújhatnak Simon bőrébe, így sokáig élvezetes maradhat a játék.

Szoborjáték

Szintén egy klasszikus, kis helyet igénylő játék. A gyerekek a nappaliban állnak, egymástól kisebb-nagyobb távolságra és zenére táncolnak. Amint a zene elnémul, abban a testtartásban kell maradniuk, mozdulatlanul, amíg újra nem hallják a dalt. Aki megmozdul, kiesik, ám a következő játékban újra szerencsét próbálhat.

Kincskeresés

Készítsünk térképet vagy adjunk utasításokat szóban, esetleg rejtvények megfejtésével irányítsuk a gyerekeket a kincsek lelőhelyére. A lakás különböző pontjain elhelyezett apró meglepetéseket rendszerint több fordulóban is izgatottan kutatják fel.

Építsünk akadálypályát!

Az egyszerű ragasztószalag rendkívül sokoldalúan felhasználható eszköz, esős napokon. Különböző színű kiadásban a legjobb, így például látványos autópálya is készülhet, ha a parkettára ragasztjuk megfelelő formában. (Ügyeljünk rá, hogy nyom nélkül eltávolítható változatot használjunk.) Masszív konyhaszékek bevonásával kiképzőpálya is készülhet. A székeket állítsuk egymás mellé két sorban, folyosót képezve. Egy adott magasság felett pókháló szerűen húzzuk át a ragasztószalagot egyik oldalról a másikra, csak akkora helyet hagyva a pókháló alatt, hogy a gyerekek kúszva átférjenek. Ha ezen átjutottak, következhet az ugróiskola, aminek az elkészítéséhez szintén a ragasztószalagot használjuk. Végül jöhet a célbadobás, egy falra ragasztott körön belülre, például babzsákkal.

Nem csak fáraszt, fejleszt is!

A játékokkal a célunk a gyerekek mozgásigényének kielégítése, ám a mozgás egyben remek fejlesztő eszköz is, ezért érdemes – az esős napokra is – néhány célzottan használható eszközt beszerezni. A forgó mozgás fejleszti az egyensúlyérzéket és kedvezően hat az agyi és idegrendszeri működés fejlődésére. E célra remek eszköz például a lakásban is használható kisebb hinta vagy a forgó tölcsér. Kis helyigényű a tipegő egyensúlyozó is. Az ugrálólabdával való haladás közben remekül fejlődik a mozgáskoordináció és erősödnek a hátizmok, amikre nagy szükség lesz az iskolai órákon, a helyes testtartáshoz.