Szakértők szerint felívelő időszak elején a panellakások kezdenek először drágulni, visszaeséskor pedig e lakástípus veszít először értékéből. Az elmúlt évek általános drágulása ellenére megmaradó – téglalakásokhoz viszonyított – olcsóságuk miatt kelendő panelek kiemelkedő mértékű áremelkedése az idei év végére jelentősen lassult – írta a Magyar Nemzet.

Az Ingatlan.com elemzése szerint a használt lakások iránti kereslet nyár elején csappant meg először, azóta pedig a panelek kínálati átlagára mindössze 5 százalékkal emelkedett. Noha éves szinten ez is 18 százalékos drágulást és jelenleg átlagosan 578 ezer forintos kínálati négyzetméterárat jelent, ez már jóval mérsékeltebb növekedési ütem, mint a korábban tapasztalható, nem ritkán 20-30 százalékos éves felértékelődés.

Balogh László, a hirdetési oldal vezető gazdasági szakértője szerint a friss adatok megerősítik azt a már látható folyamatot, amely az áremelkedés végére utal, jóllehet az árak általános csökkenésére egyelőre nem lehet számítani.

Számos szakértő további jelentős felértékelődést várt az idei évre a paneleknél, már csak azért is, mert a Családvédelmi Akcióterv részeként július 1-jétől már használt ingatlanra, így akár panellakás vásárlására is fel lehet venni kedvezményes 10-15 millió forintos hitelt a CSOK mellé. Ha azonban azt nézzük, hogy 2013-as mélypontjukhoz viszonyítva néhány esztendő leforgása alatt a panellakások a legtöbb budapesti kerületben és sok vidéki nagyvárosban kétszeresükre-háromszorosukra drágultak, az áremelkedés mérséklődése indokoltnak tűnik.

(fotó: Shutterstock)