Már több mint 163 ezer család igényelte a Családi Otthonteremtési Kedvezményt (CSOK), a kistelepüléseken elérhető Falusi CSOK-ot pedig 2019 júliusa óta 17 ezernél is több család kérelmezte – idézte Zsigó Róbertnek, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkárának írásbeli válaszát a Magyar Nemzet.

– Ez azt jelenti, hogy átlagosan minden ötödik-hatodik lakástranzakciónál és saját célú lakásépítésnél igénybe vették a CSOK-ot, ami mutatja, hogy a támogatás bevezetése jelentős és egyre növekvő arányban támogatja a magyar családok saját otthonhoz jutását – fogalmazott Zsigó Róbert. Az államtitkár arra is rámutatott, hogy a CSOK minden tizedik kedvezményezettje egyszülős család, azaz a program kezdete óta 18 ezer, a gyermekét egyedül nevelő szülő otthonteremtését támogatták az állami milliók.

– Minden idők legnagyobb otthonteremtési programjának megvalósításával azt szeretnénk elérni, hogy a gyermeket vállaló és nevelő magyar családok minél könnyebben jussanak saját otthonhoz. A cél, hogy valamennyi élethelyzetben segítséget nyújtsunk – fejtette ki Zsigó Róbert. A CSOK-kal vásárolt ingatlan esetében nem kell visszterhes vagyonszerzési illetéket fizetni, mérséklődtek a közjegyzői díjak, 27-ről öt százalékra csökkent az újonnan vásárolt vagy épített lakások áfája, a CSOK-kal vásárló családoknak pedig ezt az ötszázaléknyi forgalmi adót is elengedik, támogatják a többgenerációs otthonteremtést a meglévő családi ház tetőterének beépítésével – sorolta az államtitkár, hozzátéve, hogy az Otthonfelújítási támogatással a lakások korszerűsítését segítik. Akiknek nincs kellő önerejük a felújítási munkálatok megelőlegezésére, kedvezményes kölcsönnel élhetnek.

(illusztráció: Shutterstock)