– Sok olyan tehetséges fiatal van, akik a legjobb egyetemeken szeretnének továbbtanulni. Abban szeretnénk segíteni nekik, hogy ne kelljen lemondaniuk ezekről az álmaikról – fogalmazott Novák Katalin.

Elmondta, hogy a Stipendium Peregrinum ösztöndíj pályázatnak különböző részei vannak; az „A” részben arra lehet pályázni, hogy a felvételihez vagy ahhoz szükséges nyelvvizsga letételéhez kaphassanak támogatást.

A „B” részre június 1-jétől június közepéig lehet beadni a pályázatokat, és azoknak a pályázóknak szól, akiket már felvettek a legjobb egyetemek egyikére, és szeretnének támogatást kérni az első évben.

A „C” részt pedig azoknak hirdetik meg, akik már most is külföldön tanulnak – akár Stipendium Peregrinum ösztöndíjjal, akár anélkül – és most szeretnének támogatást kapni a tanulmányaikhoz.

– Idén is lesz Stipi tábor azoknak, akik a „B” részre jelentkeznek. Ide azok juthatnak be, akik az előválgatáson továbbjutnak. A táborban megmérettetik magukat a pályázó fiatalok, valamelyest közösséggé is formálódnak, és lehetőséget teremtenek a kiválasztóknak arra, hogy minél jobban megismerjék őket – részletezte a miniszter.

– Az volt az elképzelés a pályázattal, hogy akik a világ legkiemelkedőbb egyetemein szeretnék elsajátítani a legmagasabb szintű tudást azon a területen, ami érdekli őket, ehhez a magyar államtól kaphatnak támogatást. Eddig úgy tűnik, hogy nem volt alaptalan a terv, hiszen már 17 fiatal tanul ezeken az egyetemeken, és megállják a helyüket – közölte Novák Katalin.

(fotó: https://www.facebook.com/csaladesifjusag)