A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország 2014 végén kezdett aláírásgyűjtésbe, hogy megerősítsék a hazai természetvédelem helyzetét. Céljuk az volt, hogy megalapítsák a Magyar Természet Napját és ezzel ráirányítsák a figyelmet a hazai természeti értékeink, valamint erőforrásaink fontosságára. A kezdeményezéshez számos szervezet és közel 15 000 ember csatlakozott, így 2015-ben létrehozták a dedikált napot.

A Magyar Természet Napja május 22-e lett, amikor globálisan a Biodiverzitás Világnapját ünnepeljük.

Lehetünk optimisták?

A Földön a biológiai sokféleség drasztikusan csökken. A gerinces fajok populációi 1970 óta 60 százalékkal zsugorodtak, trópusi területeken ez a 89 százalékos veszteséget is elérheti. A kétéltű fajok több mint 40 százaléka és a tengeri emlősök egyharmada veszélyeztetett. A korallzátonyaink felét már elveszítettük, a bolygó 1000 km-nél hosszabb 91 folyója közül már csak 21 tekinthető szabályozatlannak, és mindössze a Föld felszínének egynegyede mentesül az emberi tevékenység alól. A drámai adatokat megerősíti az ENSZ nemrégiben kiadott tudományos jelentése (IPBES), mely többek között arra is rámutat, hogy a következő időszakban akár egymillió állat- és növényfaj is kihalhat.

Mindezek alól hazánk sem mentesül. A magyarországi folyók természetes árterületeinek több mint 90 százaléka elpusztult, a biológiai sokféleség pedig még a természetvédelmi területek többségén is lassan, de biztosan csökken. Az agrártájakhoz kötődő, egykor kifejezetten gyakori ragadozó- és énekesmadárfajok egyedszámai zuhanórepülésbe kezdtek. Az eredményes növénytermesztéshez közvetlenül szükséges beporzó rovarok faj- és főleg egyedszámának zsugorodása pedig az élelmiszerellátást veszélyeztetheti.

De vannak olyan jó példák, természetvédelmi programok is, amelyek reményre adnak okot. Az olyan, látványos fajokat érintő, sikeres védelmi programok mellett, mint például a rákosi vipera, az eurázsiai hód, a parlagi sas, a túzok, a kerecsensólyom, a kékvércse vagy a szalakóta megőrzésére irányuló projektek, több, helyi sikert jelentő, komplex élőhelyvédelmi munka is történik.

Színes programok májusban

A korábbiakhoz hasonlóan a szervezetek számos érdekes programot szerveznek a jeles naphoz kapcsolódóan.

  • A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület standján május 24-26 között Gödöllőn a Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, szemléletformáló játékos feladatokkal ismerkedhetnek meg a látogatók a gyakorlati madárvédelemmel és a természet kincseivel kapcsolatban
  • A Magyar Természetvédők Szövetsége a Zöld Körrel közösen Debrecenben ünnepli a Magyar Természet Napját, a mogyorós pele nyomában természetvédelmi vetélkedő döntőjével. Emellett egész májusban fővárosi védett területeken tartanak kirándulásokat és intézményzöldítési programokat.
  • A WWF Magyarország munkatársaival a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál pénteki napján találkozhatnak a természetvédelmi programok iránt érdeklődők. A civil szervezet kvízekkel, filmekkel és kiadványokkal készül az eseményre, emellett egy izgalmas sorversenyen is részt vehetnek a látogatók.


(Fotó: Novák László)