Blank László évek óta dolgozik a szülei ingatlanirodájában, így pontosan tudja, hogyan érdemes belevágni a lakás-, vagy házvásárlásba.

– Személy szerint a legkisebb kockázatot még mindig az újépítésű házak vásárlásában látom, hiszen erre adják a fiataloknak a legtöbb állami támogatást, valamint ma már a vállalkozók is odafigyelnek arra, hogy a vevők azt kapják, amit várnak – mondja az ingatlanos. – Ha biztosra szeretnénk menni, célszerű ajánlás útján kiválasztani azt az építkezési vállalkozót, akivel szerződést kötünk, nem pedig találomra rábökni egyvalakire a sok közül. Az új ház előnye – amellett, hogy minden új – az is, hogy mi magunk választjuk ki a burkoló anyagokat, sőt, ha elég korán csatlakozunk be a projektbe, akkor beleszólhatunk abba is, hova kerüljenek egyes közfalak, hol legyenek a mosdókiállások, egyben legyen-e a WC a fürdőszobával vagy külön.

Készítsünk pénzügyi tervet!

– Újépítésű házak esetén talán az egyedüli kockázatot a költségvetési keret túllépése jelenti, amit azzal tudunk kiküszöbölni, ha pontos pénzügyi tervet készítünk még azelőtt, hogy befizetnénk egy házépítésbe. Nézzük meg az egyes burkolóanyagok árát, válasszuk ki jó előre a konyhát, a fürdőszoba bútort, a szanitereket és a csaptelepeket. Ha így teszünk, nagy meglepetés nem érhet minket – igaz, az árak változhatnak valamelyest az építkezés befejeztéig. Az újépítésű házak esetében a kert kis mérete, valamint annak kezdeti üressége talán az egyetlen kompromisszum, amit meg kell hoznunk. Ha üres telket vásárolunk, akkor ezt a hiányt ugyan pótolhatjuk, hiszen akár egy gyönyörű ősfás telekre is építkezhetünk, viszont a telekárak magasak, és elképzelhető, hogy több évet is kell várnunk, mire felszabadul egy megbízható építkezési vállalkozó.

Milyen hibát próbáltak elfedni?

Figyeljünk arra, hogy nincs-e megsüllyedve a használt ház!

– A használt házakról az a hír járja, hogy érdemes megvenni, mert ott legalább már kiderültek a hibák. Ez nem feltétlenül igaz! Okosan kell felmérni a terepet, és még akkor sem biztos, hogy minden hibára fény derül. Amikor használt házat veszünk, először járjuk körbe a kertben az ingatlant. Nézzük meg, vannak-e repedések a falon, vagy látunk-e friss festést, amit nem az egész falfelületre vittek fel – itt már gyanakodhatunk, hogy valamilyen hibát próbáltak elfedni a festékkel. Figyeljünk arra, nincs-e megsüllyedve az ingatlan! Kérdezzünk rá a tető szerkezetére és állapotára! Történt-e felújítás, és ha igen, mikor és milyen munkálatokat végeztek el? A házba belépve hallgassunk az érzékszerveinkre! A szagok sokat elárulnak a ház állapotáról, ha dohos, akkor bizonyára beázik valahol. Figyeljünk bent is a kisebb javításokra, repedésekre, kérdezzünk rá a víz- és villanyvezetékek állapotára és korára. Mikori a kazán, milyen meghibásodásai voltak?

A régi is lehet jó választás

– Érdemes helyrajzi szám alapján lekérni az ingatlan tulajdonosi lapját, amiből sok minden kiderül az ingatlanról: milyenek a tulajdoni viszonyok, van-e rajta jelzálog? Van-e rajta haszonélvezeti jog? Minél újabb egy ingatlan, annál kisebb a rizikó, csak a saját ízlésünkre kell formálni, viszont a jó állapotú, újszerű házak, lakások árai vetekszenek az újépítésűekével. Régebbi házat jóval olcsóbban kapunk, és fel is lehet nagyon szépen újítani, de a felújításhoz szükséges kivitelezőre sokat kell várni. A régebbi házak, lakások előnye, hogy már egy működő infrastruktúrájú környezetbe érkezünk, lakás vásárlásánál pedig egy kialakult lakóközösség részei leszünk. Előre tudjuk azt is, kik lesznek a szomszédaink, ami egyáltalán nem elhanyagolható tényező, hiszen jó esetben nem egy-két évre vásároljuk az ingatlant.

Ne gondoljuk túl!

Ne csak okos döntést hozzunk, hallgassunk a megérzéseinkre is!

– Amikor házat vagy lakást vásárolunk, meg kell fogalmaznunk, mik az elvárásaink, milyen helyen éreznénk boldognak magunkat, és mik az anyagi lehetőségeink. A kockázatvállalást elkerülni nem lehet, csak redukálni. Nem szabad azonban túlgondolni sem az ingatlanvásárlást, akármennyire is szeretnénk biztosra menni. Sokszor találkozom olyan vevővel, aki a sokadik ház vagy terv megnézése után is bizonytalan, nem tudja leszűkíteni az esélyes házak körét. Mire mégis sikerül döntést kicsikarnia magából, addigra már rég a másé a kiválasztott ház. Ne csak okos döntést hozzunk, hallgassunk a megérzéseinkre is!

(Fotó: Shutterstock)