Stipendium Peregrinum a tehetségeknek

Novák Katalin a részleteket ismertetve elmondta, hogy a Stipendium Peregrinum Ösztöndíjra azok a 17-23 év közötti fiatalok jelentkezhetnek, akik a megjelölt 66 egyetem valamelyikére már felvételt nyertek, vagy most zajlik a kiválasztásuk. A pályázati kiírás június 3-án jelenik meg a Nemzeti Tehetség Központ és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő oldalán. Az írásbeli pályázat benyújtására június 16-án 12 óráig van lehetőség. Ezt követően, július 3-án és 4-én a kiválasztott tehetségek egy táborban, személyes találkozón mutatkozhatnak be a bizottságnak, amely dönt a 20 nyertesről. A program összköltsége 225 millió forint, egy pályázó akár 27 millió forintot is kaphat a 2020-2021-es tanévre. Ebből az összegből a tanulmányaikat és a kint tartózkodásuk költségeit is fedezhetik.

Segítik, de hazavárják őket

Feltétel az is, hogy a nyertes pályázó itthon, Magyarországon kamatoztassa majd tudását. A program első lépése egyébként már megtörtént, 40 tehetséges fiatalt támogattak abban, hogy részt vehessenek a felvételi eljárásban, amely gyakran nem olcsó.

– Tehetségekben gazdag ország Magyarország, a fiatalok itthon és külföldön is megállják a helyüket. Az új ösztöndíjprogram célja, hogy aki szeretné, kipróbálhassa magát külföldön is, és ennek ne legyen anyagi akadálya – fogalmazott Novák Katalin.

Akár 27 millió forintos támogatás

Lantos Krisztina, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője arról beszélt: a Stipendium Peregrinum Ösztöndíj Programot a Nemzeti Tehetség Programból finanszírozzák. Azok, akik európai uniós tagország egyetemére jelentkeznek, 13,5 millió forintot nyerhetnek el. Akik európai, de nem uniós tagországban, illetve ázsiai államban, vagy valamely csendes-óceáni országban tanulnának, 16,5 millió forintra pályázhatnak. Az észak-amerikai egyetemekre jelentkezők pedig 27 millió forintot nyerhetnek el.

– Fontos, hogy a tehetségek érezzék: foglalkoznak velük, és van jövőjük Magyarországon – hangsúlyozta Lantos Krisztina.