A szegedi Odú Fejlesztő Központban dolgozók tudják, hogy mennyire fontos a gyerekek életében az első három év, különösen, ha az átlagostól valamiben eltér a fejlődésük. 

Az intézmény 20 éve a szülők kezdeményezésére jött létre hat gyermekkel. Ma a Pedagógiai Szakszolgálatként működő Odúba évente 150-en járnak csak korai fejlesztésre, de van például nevelési tanácsadás és logopédiai ellátás is. 

– A korai felismerés az utóbbi időben nagyon fontossá vált, több nagy országos projekt fókuszált arra, hogy minél inkább megismerjék a szülők a korai tüneteket, az eltérő fejlődés első jeleit. Legutóbb például a Gyermekút projekt keretében tájékozódhattak a szülők és a szakemberek arról, hogy milyen tünetek jelenthetnek eltérő fejlődésmenetet – mondta az Odú Központ vezetője.

– Ez a szülőedukációs folyamat azt eredményezte, hogy a szülők egyre inkább kompetenssé váltak abban, hogy észrevegyék az első jeleket a gyermeküknél. Az intézmény biztosít egy nem hivatalos állapotfelmérést, ami nagyon könnyen elérhető, nem kell hozzá beutaló, csupán egy online kérdőívet kell a családoknak kitölteniük. Majd visszahívjuk őket, és felvesszük velük a kapcsolatot – folytatta Futó Gabriella.

– Az állapotfelmérés végén a családok kapnak egy szóbeli visszacsatolást, majd írásban is tájékoztatjuk őket az eredményről – tudatta az Odú Központ vezetője. 

Hozzátette: ez ugyan nem hivatalos szakértői vélemény, de útmutatást kapnak a szülők, majd, ha szükséges, elkezdődhet a fejlesztés.