Soltész Miklós a csaknem 970 millió forint értékű hazai és uniós támogatásból felújított és kibővített Várday Kata Református Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium átadási ünnepségén azt mondta: ilyen református közösségekbe csaknem ötvenezer gyermek jár.

Az államtitkár beszédében kifejtette, sokan megkérdőjelezik az egyházi iskolák létjogosultságát. Az ezt vallók magyarázata szerint ezek az intézmények tanításban nem kiemelkedőbbek és nem adnak többet a hagyományos iskoláknál, viszont a fiatalok számára olyan "irányjelzőket" nyújtanak, melyekhez életük alatt bármikor visszanyúlhatnak - közölte.

Az iskola tanulóihoz szólva a politikus azt mondta, ha diákként nem is lehet azonnal megérteni a református iskolák üzenetét, felnőttként adódhat majd olyan élethelyzet, amikor az itt kapott tanítások fognak segíteni.

A mintegy 620 diákot oktató intézmény teljes belső és külső felújításához és új épületrésszel történő kibővítéséhez 920 millió forintot az Efop-programon nyert el az egyházközség, amely saját erőből 48 millió forintot eszközbeszerzésekre és a terveken felüli két új tanterem és közösségi tér kialakítására fordított.

A régi főépületet teljesen átalakították, az új szárnyban hat új tantermet, tanári szobákat, műhelyeket, nyelvi és kémiai laborokat, előadókat, további közösségi tereket, valamint tornatermet építettek. Megújult az iskola udvara, teljes energetikai és fűtési korszerűsítést kapott az intézmény, bútorokat vásároltak, továbbá szociális és kiszolgáló helyiségeket, irodákat is létesítettek.