Kétszázezer család, 900 milliárd forint – egyéves a Családvédelmi Akcióterv - csalad.hu
CSALAD.HU
Ahol otthon vagy!

Kétszázezer család, 900 milliárd forint – egyéves a Családvédelmi Akcióterv

Szöveg: Muhari Judit, fotó: Dömötör Csaba
2020. jún. 30. 13:07
Támogatások, kedvezmények

A tavaly ilyenkor elindult Családvédelmi Akcióterv új fejezetet nyitott a magyar családtámogatások történelmében. A program intézkedéseivel az eltelt egy év alatt 200 ezer családot, csaknem 1 millió embert sikerült támogatni, több mint 900 milliárd forint értékben – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Nemzeti egyetértés a családok támogatásáról

Novák Katalin a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) épületében tartott tájékoztatón felidézte: a Családvédelmi Akciótervet 2010-ben hirdette meg a kormány, hogy az idősödő nemzetből fiatalodó, gyarapodó nemzet váljék, és minden fiatal pár akkor és annyi gyermeket vállaljon, amikor és amennyit szeretne. Az intézkedéscsomag bevezetését megelőzte egy nemzeti konzultáció, amelynek során 1,4 millió ember töltötte ki a kérdőívet.

– Magyarországon nemzeti egyetértés alakult ki arról, hogy segíteni kell a fiatalok családalapítását, a gyermeknevelést és azt, hogy minden gyermek családban nőhessen fel – fogalmazott az államtitkár.

Milliárdos segítség

Szólt arról is, hogy a Családvédelmi Akcióterv intézkedéseivel egy év alatt 200 ezer családot, csaknem 1 millió embert sikerült támogatni, több mint 900 milliárd forint értékben. A legnépszerűbb a Babaváró Támogatás, amelyet 100 ezer fiatal pár igényelt, a 4 gyermek után járó személyi jövedelemadó eltörlésével pedig eddig 43 ezer édesanya élt.

– 40 éve nem volt olyan magas a házaságkötések és 70 éve nem volt olyan alacsony a válások száma, mint most, és több mint 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv is – tette hozzá az államtitkár.

A Babaváró Támogatás a legnépszerűbb

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke az összesített adatokat ismertette. Eszerint Babaváró Támogatást 100 ezren igényeltek, a legtöbben a 10 millió forintos támogatás egészét felvették. A támogatás iránt leginkább a 30-as éveikben járók érdeklődtek, az átlagéletkor 33,2 év.

A nagycsaládos autóvásárlási kedvezménnyel 27 ezren éltek, az igénylők fele a 40-es éveiben jár, a többség, 87 százalék 3 gyermekes család.

A Családi Otthonteremtési Kedvezményt 11,5 ezren kérték. Az igénylők átlagéletkora 37 év, kétharmada kétgyermekes, a kölcsön átlagos összege 6,6 millió forint. Sokan nem vállalnak újabb gyermeket, de akik igen, azok 20 százaléka még egy gyermekkel bővítené a családot.

A jelzálog-elengedés 18 ezer család életét könnyítette meg. A Nagyszülői GYED-et 95 százalékban nők igényelték, ők havonta átlagosan 180 ezer forintot kapnak. A négy- vagy többgyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentességével a 43 ezer igénylő családjában átlagosan 35 ezer forinttal több marad.

A KINCS 18-49 éves korosztályt célzó reprezentatív kutatásából kiderült, hogy népszerű az akcióterv, a nagy többség kifejezeten hasznosnak találja az intézkedéseket, a megkérdezettek 20 százaléka élt is valamelyik lehetőséggel. A válaszadók háromnegyede szerint javítja az ország népesedési helyzetét az akcióterv.

– A legtöbben arról számoltak be, hogy óriási segítséget jelentettek számukra a támogatások, a válaszadók 20 százaléka szerint az igénybe vett támogatás nélkül nem vállaltak volna gyermeket vagy újabb gyermeket – tette hozzá Fűrész Tünde.

Nem luxus, hanem nélkülözhetetlen eszköz a kocsi

Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy az akciótervre nagyon gyorsan reagáltak a családok és a gyermeket vállalók. Mint fogalmazott, régi álma vált valóra a gépkocsivásárlás támogatásával.

– Ahol sok gyermek van, ott nem luxuscikk egy kocsi, hanem a mindennapi megélhetéshez nélkülözhetetlen eszköz. Nagyon sok családban vált most elérhetővé, hogy életükben először új autót vásároljanak – mutatott rá a szervezet elnöke.

Egyszülősként nehezebb a gyermekfelügyelet is

Nagy Anna, az Egyszülős Központ vezetője arról beszélt, hogy 300 ezer család egyszülős, félmillió gyermek él ilyen helyzetben. Számukra a most beköszöntött nyári szünetben az egyik legnehezebb a gyermekfelügyelet kérdése. A bölcsődei férőhelyek bővítése vagy a nagyszülők bevonása a családi életbe óriási segítséget jelent.

Ismertette azt is, hogy az elmúlt egy esztendő alatt 15 ezer egyszülős család vette igénybe a CSOK-ot.

– Amikor felbomlik egy család, sokszor megváltozik az alapvető biztonság, a lakhatás. Egy egyszülős család sokszor nagycsalád, sokan három-négy gyermekkel maradnak egyedül – hangsúlyozta.

A csalad.hu-nak egy példát is említett. A központ egyik tagja egy háromgyermekes édesanya. Hosszú és nehéz válás után nem a nulláról, hanem – ahogy fogalmazott – még annál is rosszabb helyzetből kellett újraépítenie az életét. Ő azonban saját vállalkozást indított, és segítséggel lakást is vásárolt. Az édesanya ma már ha nem is jómódban, de biztos anyagi körülmények között, saját otthonukban neveli gyermekeit.