Péntek este megjelent az a kormányrendelet, amely a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és a Falusi CSOK szabályain is változtat. 

A Falusi CSOK-nál a korszerűsítési munkálatok elvégzésére előírt határidő 1 évvel meghosszabbodik, és a támogatási szerződés megkötésétől számított 3 évről négyre nő. 

A CSOK-nál és a Falusi CSOK-nál is van ezentúl lehetőség arra, hogy a támogatott személy a határidő lejárta előtt egy alkalommal kérje a banktól a vállalt építési, korszerűsítési munkálatok vagy azok költségének megváltozása miatt a támogatási szerződés és a költségvetés módosítását, ha így is biztosítható az előírt feltételek teljesülése.

A CSOK-nál a vállalkozás székhelyét akár utólag is be lehet jelenteni a támogatással megszerzett ingatlanba, illetve megszűnik a támogatott személy lakcímbejelentésének igazolási kötelezettsége. Eddig ezt a támogatást igénybe vevőnek a hitelező bankjánál kellett igazolnia a lakcímkártyával, amelyen már a támogatásban szereplő lakóingatlan szerepel. Ehelyett a Magyar Államkincstár ellenőrzi a lakcímlétesítés megtörténtét. Erre a jelenlegi szabályok szerint 90 nap van a CSOK folyósítása után. Az automatikus ellenőrzés a módosítás utáni új igényléseknél kezdődik meg. Ezen felül az eddigi 60 napról 90 napra hosszabbodik a vállalt gyermekek megszületésének bejelentésére vonatkozó határidő.

A módosítás bevezeti az életvitelszerű bentlakás fogalmát, és bekerültek a rendeletbe a kisajátítás miatti elidegenítés szabályai, valamint pontosították a gyermekelhelyezésre és a lakóhely létesítésére vonatkozó rendelkezéseket.

Bővebb tájékoztatásért keresse fel a Családtámogatási Kalkulátort!